Nova Evropa

том елиминирају се и локаливирају. Шта, је узрок овој декаданси данашње културе; Узрок је, држимо, помањкање центрума. Култура, је стављена изван човјека, и није резултат његова, пјеловупнога бића, него само једне компоненте. Савремену је културу створио само мушкарац, — зато је она једнострана, мањкава, и празна. Она, изгледа, као надувени балон, коме је средиште — ништа. Њу може напунити или оздравити једино жена.

Жена, је изван материјализма. Њезини су циљеви увијек били иза златних брда, никада пред њима, нити у њима, Жена није створила капитализма, штавише она је у свом бићу противност свију негативних фактора људског савршенства. Капитализам је зачетник свију невоља на свијету. Он је зауставио прогрес човјечји и донио каос у његов савремени живот. „Кенска. етичко-морелна природа, је. исто тако, највећа опрека алкохолу и проституцији. Зато је жена. физички и психички далеко сачуванија од мушкарца, јер не судјелује у развратним оргијама његова рада и његова друштва.

Има један прототип жене, који је у својој овисности потпуно подлегао мушкарцу, — то је жена, са улице. Њезин је живот копија мушкарца. У њој виде неки мислиоци посљедицу феминизма! У истини, ова. појава и не долази од жене, него управо од мушкарца, као “155 шајог, и као посљедица, женске овисности. То деформирање жене управо и јесте зато тако гадно јер је неприродно.

Јер, што се тиче тобожње женске психичке инферијорности, може се рећи, да је она искључиво резултат кривога проматрања. Женска душевна, непродуктивност је посљедица њезине потпуне овисности о мушкарцу. Он не гледа на жену као на човјечју женску особност, него је процјењује са становишта своје материјалистичке културе. „ена је досада морала репродуцирати његову особност. Она, је морала пригушити свој индивидуалитет и зачети живот на сасма туђем подручју и у туђем елементу, и тако извести насиље на самој себи. Она није никада непосредно стварала. дало није могла ни дати мушкој култури већих продуката. Она углавном није ни судјеловала у стварању те културе, него је остала изван свију догађаја у перманентној ревистенцији спонтаног пасивитета. Жена, ће истом онда постати продуктивна, кад буде стварала у својој области, кад буде продудцирала свој женски индивидуалитет и своју сензуалну природу. кена мора створити свој властити тип у култури, и своју индивидуалну форму, у којој ће доћи све њезине способности и сва њезина посланства до потпунога изражаја, Она, се не може развијати у оквиру мушкарчеву, јер тиме искривљује своје властито биће. Њезина је природа сензуална, па и њезина култура мора бити иста. Она ће донијети човјека, и ријешити проблем његове цјелине. Она: ће донијети и цјелину његове културе. Она, ће мушком спиритуалистичком материјаливму дати себе, као центрум, и оживјети петрифакта, његове културе. Опој сепиритуаивма, био је и од прије идеалом највећих духова на свијету. То би сила компонента вишега културног типа, који би се онда могао несметано развијати до свог савршенства. j