Nova Evropa

и _ Просветни преглед. | ___Нацрт закона о средњим школама у Краљевини CXC. (Израђен у одбору Главног Просветног Савета.)

Овај надрт закона, има. много крупних слабости и тешких махна. И говори још донекле нешто о образовању интелектуалном. Али O моралном обравовању нема ни речи. О физичком образовању читамо једино у члану 90. ово: »за помоћника, учитеља гимнастике може се поставити лице које је свршило потпуну средњу школу или учитељску школу, а ув то гимнастичку школу коју оснива, Министајрство Просвете«. У истоме члану, и с истим рангом, апсолвирају се и спомоћне учитељице женског ручног рада. Иначе о телесном образовању у средњој школи нема, у целом овом нацрту закона, ни речи! Већ због овога. обележава, се овај нацрт закона о средњим школама, " Краљевини ОХСО сведочанством непојмљива, назадњаштва и крајње некултурности. У коме то веку живи наш Главни Просветни Саветг —: држимо Да би се с одговором морало посегнути далеко у средњи век, да. се упоређење нађе. Изгледа нам стид и срамота, да се по овоме и отвара дискусија, да се врши критика; једино што може и мора да се учини јесте, да надлежни врате овај нацрт нашем Главном Просветном Савету као апсолутно дефектан. А будући да је оправдана бојазан, да, је Главни Просветни Савет, овакав какав је, једна конзервативна и стародревна корпорација, то ваља предложити одмах опцију нових чланова, те му дати свежине и живота. Особито ваља. да се Главни Просветни Савет оснажи стручњацима ва, физичко васпитање. Ако су постојећи учитељи гимнастике, према. средњешколским професорским квалификацијама, од »ниског рођења«, може да се позове делегат Југословенског Соколског Савеза. Ако је великим педагозима, све што је домаће без вредности, нека се обрате на, пријатељску државу Чешкословачку, и затраже савета. Ако п то није доста, — онда, не преостаје друго него да се »Велики и Главни Просветни Оавет« што пре укине, па. замоле странци са. Залада да нам израде нацрт закона, о средњим школама. -

; o Др. Л. Поповић.

Mesto političkog pregleda. Pismo Gospodinu ministru Policije, |

- Zagrebačke »Novosti«, donoseći policijsku kroniku, pisale su da je, 19.:januara t, 8, bilo i jedno uhapšenje radi prekršaja zakona o lišku, To je moj slučaj, i evo kako, i zašto, se dogodio, Rano u zoru, banula su mi iu stan dva detektiva; na surov način odvukli su me n5 policiju, gde su me odmah i uhapsili, Idući dan me preslušaše, odnosno jedan policijski činovnik objasnio mi je zašto sam uhapšen:

245