Nova Evropa

jasna: » Jugoslovensko Sokolstvo je dakle zbilja snaga, e pa daj da držimo sa tom snagom, ili još bolje, azjašimo je ako je moguće!« — Tim račundžijama, ma ko oni bili, i ma gde sedeli, Jagoslovenski Soko mora da podvikne: stani! — Zasad o tome samo toliko,

Ipak, mada se sve to dešava pojačano, kao neka trenuina ieakcija, odgovarajući našem živahnom temperamentu, ostaće od svega toga i nečega trajnoga, Slobodarska uloga i slobodan razvoj Jugoslovenskog Sokolstva dolaze pod upliv ukrštenih interesa, Ali su preporodi uvek samostalne stvari, i važniji je ovde rodjen i unutrašnji pokret od svake pozajmljene pomoći, pa makar kako ona. velika bila i makar sa kako odlične strane dolazila. Sokolstvo me služi nikome, sokolstvu može samo da se služi. Ukršteni interesi nad sokolstvom, kad se dobro vode i pažljivo motre, mogu da budu korisni.

Ne spadamo u istraživače bauka pod svaku cenu, i ne verujemo u nepogrešivost ljudi, Preživeli smo mirno nedaleka vremena, kada su se sokolstvu podsmevali sa iste one strane sa koje mu se danas kadi. Znali smo, da sokolstvo ne sme robovati, bilo da su posredi naklonosti bilo egoistični računi, Na meteorskom putu kroz celi naš mrak sokolstvo ide napred! Divna je ideja koja. sokolstvom ravna, i koja Sa svojim putem, slovens kim, vodi ka najvišem cilju — čovečanstvu.

Laza Popović.

Белешка.

Наши »вијолентни« научници.

Примили смо брошуру: »Др. Мирко Косић и Политичка Економија« од Дра. Милорада Недељковића, одштампану из »Новог Живота« (књига Х, свеска 4—6). Ова је брошура одговор Г. Дра. Недељковића на критику Г. M. Косића његове књиге »Основе Шолитичке Економије«, који је изашао већ једном, раније, у нешто краћем облику (без личних инвектива и објашњавања) у »Новој Европи« (од !. јула т. г). Прештампан одговор јавља се без напомене, где је раније угледао света. Мофа bene, да је између уредништва. »Нове Европе« и Г. Недељковића углављено писмено, да уредништво може његов одговор скратити и подесити му тон за укус својих читалаца.

На част часопису »Нови Живот«, кад налази да ће му повећати добар глас прештампавање чланка који је, на коју недељу пре тога, изашао у другом нашем часопису. Али ће се »Нова. Европа« предомислити пре него што опет допусти Г. Дру. Недељковићу да у њој одговара својим критичарима.

Износимо ово као пример наших књижевних и универзитетских нарави, а Г. Дру. Недељковићу стављамо на срце, да испита, да ли можда. и он сам није у сродству с типом вијолентних људи, код којих је

»типично прецењивање себе и своје вредности«, н вредности онога што напишу2г...

40