Nova Evropa

|

Правне и економске последице аграрне реформе у Босни и Херцеговини,

Конзервативна аустријска управа рјешавала је аграрни проблем у Босни и Херцеговини у ситним етапама, Такво поступање одговарало је њезиној цијелој конструкцији, а и политичком правцу, који је нарочито у прво вријеме ишао затим да, привуче к себи револуцијонарне муслимане. Оснивање грунтовнице проведено је на тој основи и с тим циљем. У грунтовници уређено је кметско питање тако, да је ага постао власником, а у посједовници уписано је кметско право као »кметско селиште Х породице«. Сам тај факат зауставио је ликвидовање тога питања за деценије. Природи тога односа било је далеко ближе уписивање кметске породице као власнице, а укњижба, терета, хака. у корист спахије.

Исто је тако пропустила аустријска управа и да исправи лошу праксу отоманских власти, која се није бринула, за извршивање »сеферске наредбе« од године 1859. Према установама те наредбе требали су сви закупни, кметеки, и кметству слични, односи да се конструјишу по једном типу, и да сви добију форму какову су имали кметски односи. Отоманске власти нису респектовале ту наредбу, и нису је извршивале, а није ју извршивала ни аустријска управа. Она се је ограничила нато да установи, који су односи баш чисто кметски, и да их уређује према, прописима, сеферске наредбе. Зато се није обазирала на приорачке, придржничке, и закупске односе, кад се је основала грунтовница.

Тако се је уз кметске односе прислонило још неколико категорија. аграрних односа, који су били утолико заплетенији и тежи проблем што их није обухватао никакав закон, Да се сад, кад се то питање ликвидује, исправи погрешна пракса с обзиром на сеферску наредбу, па да се сви ти односи прогласе кметеким односима, нису дозвољавали политички моменти и обзири, а није било ни правног континујитета, који би учинио такво ријешење природним. То се питање чак не би ни толико радикално ријешило, да се је рјешавало одмах иза уједињења, јер социјални дио појединих партијских програма није био у новим приликама потпуно изграђен, и тек из крешева опречних становишта, што су их заступали представници интересената, искренуо је одређен правац на страни јачега: на страни земљорадника, Беглучко је питање постало горуће питање још прије него што се је ликвидовало чисто кметско. Но ипак ваља признати, да је правна свијест босанских и херцеговачких тежака вазда сматрала беглучко питање дијелом кметскога питања, нарочито је вазда изједначавала кметство е односима кметству сличнима и приорачким, придржничким и присјевничким односима, и т. д. Ова народна свијест одразвила се је на свим политичким партијама тако да оне све имају у том питању јединствене погледе, само с том разликом, да једнима њихов положај у владиној већини није дао да их потпуно проведу, док они у опозицији обећавају да ће их, кад добију власт, провести,

Наше аграрно законодавство почело је с тим да у један мах рјешава,

аграрни проблем по цијелој држави. Оно је почело с пуном законском централизадијом, и — како се је видјело одмах — то је била, погрешка.

490