Nova Evropa

треба лечењем помоћи до оздрављења. Према нарави дотичне болести проводи се лечење у трупи или у болници. То је друга важна задаћа војног ветеринарства. (С њом је тесно везана и ова његова дужност: непрестано поучавање официра ин момчади, како се оваковим оболењима даде најзгодније предусрести. Није дакле ветеринарском официру задаћа, да болест само лечи, већ, пре свега, да нађе начине и путеве како ће се самом наступу болести успешно моћи избећи.

Врло је важна задаћа, војног ветеринара и ова. Он има да оцени ваљаност све људске и сточне хране. Дневно претраживање меса, месних и млечних производа, зоби, сена, сурогата, брашна, ит. д., је одговорност коју ће свако лако појмити кад помисли, од какове је пресудне важности по здравље људи и животиња, добра и здрава храна, а, од које опет штете рђава, и нездрава храна. У моменту опењивања, хране мора ветеринар да употреби све своје знање и сву своју савесност, знајући врло добро, да би сваки његов пропуст могао имати најтежих последица.

Шкартирање и асентирање коња, те осталих војеци потребних животиња, далња, су брига, ветеринарских официра. Ту они имају да покажу ову своју зоотехничку спрему. Код нашег развијеног живиногојства имају они да међу добрим изаберу најбоље и најподесније. При асентирању воде ветеринарски официри рачуна и о томе, за који се род оружја дотични материјал асентира, јер је за различите родове оружја животињски материјал, у својој грађи, величини, темпераменту, и т. д., различит.

За сваку службу У војсци онеспособљене животиње имају ветеринари да, што пре шкартирају, јер су такове животиње за, војеку само баласт.

Остављајући, коначно, још неке друге, мање битне, дужности ветвринарства у војеци по страни, ваља још споменути н његово старање за, врсно помоћно особље. Јединице и установе, нашме, често су засебно и раздалеко једна од друге смештене. Ради осетљива, помањкања, дипломира них ветеринара, у земљи, као и ради тога, што је њихово школовање и намештање доста скупо, није могуће ветеринара. поставити на свако место (елично је и са, војним лечницима) где. би то било потребно. С друге стране, не може ветеринарски официр, ради многостраности своје службе, бити у свако доба онде где га, баш требају. Да се томе, барем унеколико, доскоча, постоје у војсци ветеринарски помоћници. Они се у нижој ветеринарској школи оспособљују за пружање прве помоћи. Осим тога, се вежбају у помоћној ветеринарској служби толико, да код трупе могу бити ветеринарским официрима у њихову послу згодно при руди. У тој су школи учитељи искусни старији официри ветеринари.

Из овог кратког прегледа, који наравно не исцрпљује сву ветеринарску делатност у војсци, може се већ разабрати, од које је велике користи добра. ветеринарска служба по војску. Напредак војног ветеринарества напредак је и војске. Јасно је дакле, да, се војном ветвринарству имају пружити што бољи услови за развој и усавршење. Пропусти у том погледу осветили би се војеци, а преко ње и народу.

Новим војним законом ветеринарска је струка у војеци досегла замерну висину, па може служити већ данас као пример и многим другим, иначе напреднијим, земљама. По овом закону прешло је ремонтовање та-

447