Nova Evropa

ових лука треба дати предност, морамо опет узети у обзир пре свега њихове везе са залеђем, Поред личке пруге, која за луке централне Далмације не долази толико у обзир, долази још и унска пруга, која ће се једног дана ипак морати изградити, и која преставља најбољу и најефтинију везу готово читаве државе са нашим морем. Она би подједнако везивала Сплит и Шбеник, јер разлика од којих 30 до 40 километара једва долази практично у обзир. Будући да Сплит ионако већ репрезентује средиште наше привреде на Приморју, што се при одлуци такођер мора узети у рачун, то свакако треба Сплит претпоставити Шибенику Шибеник додуше има неке предувете за индустријални развитак, као и зато да остане луком за неке артикле који се у масама налазе у његовој околици, али иначе Шибеник нема никакове предности пред Сплитом да постане наша главна лука. Осим тога, код Сплита постоји могућност веза и са источним деловима наше државе, у првом реду са Босном и са Србијом, што код Шибеника није случај. Према томе, питање се сужава: да ли је Сплит довољан за наш промет, или се и на јужном делу Јадрана има подићи каква велика лука -

Ако узмемо у претрес: Груж или Сплит, наћићемо, с обзиром на долину Неретве као везу обеју ових лука с унутрашњошћу, да је даљина — док се изгради спој Сплита са жељезницом која пролази долином Неретве — од Сплита и Гружа приближно подједнака, или је разлика такова да 56 долази у обзир. На другој страни, Бока Которска, или евентуална лука у Бару, дошле би у рачун једино ако се изгради Јадранска Жељезница, и то ако се изгради преко Црнегоре. Али с обзиром на теренске прилике и на сиромаштво краја којим би та пруга имала да иде, ми држимо да би она тешко могла на своју исходну луку да наврне већи промет, Сва места северно од Београда, дакле читава Војводина, имаће преко Брода, Суње, па унском пругом, бољу везу са морем.

Према томе, изградњом унске пруге, и пруге која ће спајати Сплит са пругом долине Неретве, добио би Сплит везе које би му омогућиле да постане ако не наша једина велика лука а оно свакако наша главна лука на Јадрану. Поред Сплита као главне луке, и Сушака као луке за Словенију и Хрватску, дошла би онда у обзир још, на јужном делу Јадрана, једна лука која би развијала промет свог најближег залеђа, али к ја никад не би могла имати претензије да постане главном луком, У том би смислу требало сва настојања наших места на Приморју, да свако од њих буде главна и велика лука, у интересу привреде сузбијати, а читав промет концентрисати на колико је год могуће мање тачака, Једино на тај начин добили бисмо луку која ће по свом промету бити лука у правом смислу те речи, Рт, Иво Белин.

102