Nova Evropa

шест разних правних подручја вапе за уједначењем закона. Али, парламенат који слуша политичка наређења не може стварати законе.

Ослоњен на свој пандурски послушан конвент, Н. Па ти је створио свемоћ себи а не парламенту. Однеговани војничком дресуром, преторијанци су двадесет година одржавали у тој свемоћи диктатора конвента; они су волели да деле власт са човеком који има за собом дисциплинован конвент, као што они имају под командом гарнизоне.

У последње време, Никола Пашић није сигуран ниу своме конвенту; он, кад му треба, иде мимо њега и мимо страначке статуте, па сазива Главни Одбор (искључење Љ. Јовановића из странке).

* *

Данас се Радикална Странка стиди својих политичких учитеља, и свога програма: својим црвенилом, он данас јако компромитује властодршце; она је данас странка без програма, и, као тело без душе, кужи политички живот целе земље.

Никола Пашић је изневерио руске социјалне револуцијонаре и народњаке, своје политичке учитеље и творце Велике Руске Револуције, погазио је политички програм своје странке, и уништио све политичке сараднике, фанатике тога програма (П, Тодоровић, Таушановић, Ст, Протић, Н. Петровић). Н. Пашић је Радикалну Странку направио дворском странком Обреновића: услед мајске операције и њена ретроактивног дејства, ослоњен на преторијанце, он се дочепао државне власти, створио послушан радикалски совјет-конвент, заразио политиканством парламенат, и спречио да се развију парламентаризам и демократија у Југославији.

Поставља се питање; ко то данас гаји култ према И. Пашићу, ко прославља његову осамдесетогодишњицу 7

Прво, слави га већина данашњег чиновништва, иако то парадоксално звучи: да слави човека који је отпочео своју политичку каријеру бацањем анатеме на чиновнички ред, тражећи његово уништење. Затим, они Срби-пречани који у њему виде нацијоналног мученика и ослободиоца, — што није тачно, јер је за Уједињење српски народ дао 1,300.000 жртава, а Н. Пашић нити је био жртва, нити ма ко његов, Цела Југославија зна, да се је његов прослављени јединац Рада женио онда када је народ подносио највеће жртве за слободу.

Постоји мален део србијанске интелигенције, који Николу Пашића слави од срца; то су деца оних људи који су се славно држали за време револуцијонарног перијода Радикалне Странке и, за разлику од Н. Пашића, патили и пропадали.

404