Nova Evropa

У Србији после 1903, Пашић је највиднија политичка личност, на власти скоро без прекида, као министар и шеф владе, Давнашњи приврженик Карађорђевића, он ужива пуно поверење, Изгледало је да за њега почиње тада перијод конструктивног рада. Међутим, други око њега, — Др, Пачу, Стојан Протић, Др. Милован Миловановић, — земљу уређују и изграђују изнутра, обезбеђују и учвршћују споља, Пашић је себи задржао другу улогу: он се носи са својим политичким такмацима, са опозицијоним странкама, ломи их на изборима, или попушта у тешким међународним и унутрашњим ситуацијама и прави са њима компромисе и коалиције, У тој игри он развија врхунац своје довитљивости, Политика у малој држави, у којој се сви истакнутији људи узајамно познају, проста је и једноставна: у такој средини он је могао у најширој мери да покаже сву мајсторију искусног и прекаљеног вође једне велике партије, али вође кога много не муче ни високи морални обзири нити гриже савести. (тављајући службу страначким интересима изнад свега, он је државу изједначио са својом странком, и веровао да ни држави не може ићи добро кад он њоме не управља са својом странком.

У новој држави, после Рата, Пашић није умео да се снађе; ново доба за њега је било несхватљиво по својој сложености и разноврсности, Како је познавао добро само Србију и у створеној заједници видео само Српство, — Хрвати и Словенци, са својим посебним одликама и тежњама, доводили су га у забуну и мутили му појмове, Његови погледи на уређење државе представљају неразмршљиву збрку, у којој су измешани унитаризам и федерације, и никако се не разликују једно од друтог аутономија, конфедерација, и централизам. У своме познатом писму Др. Миленку Веснићу, он, 1920, пише; „Моје је мишљење да треба створити Устав на једноставној основици“, а, у истом писму, на другом месту: „Пристали би на такви федеративни склоп наше будуће државе, кад сви Срби образују једну племенску државу, сви Хрвати другу, и сви Словенци трећу; — и онда све те племенске државе ступе у заједницу, у федеративни склоп трију племена". Заиста је тешко замислити, како би изгледала та Пашићева држава једноставно-федеративно-конфедеративна |!

Најзад, као круну своје политичке каријере, Никола Пашић, пошто је споразумевање са Хрватима огласио као издајство, само неколико месеца доцније сам је направио споразум са највећом хрватском странком, саставио са њом владу и у њу увео Стјепана Радића, до јуче означеног као сепаратисту, комунисту и велеиздајника.

Једно се питање често поставља о Пашићу као политичару: је ли корупцијонистг Чињеница је да се, у јавности, готово за сваку његову владу привезивала реч „корупција“.

414