Nova Evropa

им је у Букурешту (1913) издиктиран мир, „савили су своје заставе“, стиснувши зубе у срдитој немоћи, и нису желели друго до низ мирних година да би обновили истрошене и изнурене снаге.

Сукоб народа прерано је захватио Бугарску. Немачки Отправник Послова, фон Розенберг, морао је дуго и спретно да води преговоре док је успео склонити Бугарску да напусти тешко задобијени мир. Напослетку је привукао на своју страну Министра -председника, Радославова, Генерал Ганчев отишао је у немачки и аустро-угарски Главни Војни Стан, и 6. септембра 1915 потписао је у Плесу, са генералима Фалкенхајном и Конрадом фон Хецендорфом, нову војну конвенпију. Он је настојао колико је год могао да обавезе Краљевине, с обзиром на њену исцрпеност, буду што скромнијих размера: она је имала за рат са Србијом да да четири дивизије пешадије и једну коњичку дивизију, док су Аустрија и Немачка имале дати свака по шест дивизија. Сем тога, немачка Врховна Команда имала је да пошље своје трупе у унутрашњост Бугарске, у Бургас и Варну, да осујете евентуално искрцавање руских трупа, а уједно и ради одржавања реда и мира у унутрашњости земље, Али је бугарски Цар убрзо увидео, да се од њега траже веће жртве него оне на које је он био пристао, и које је сматрао могућим, при потпису споразума. Пред Солуном се изненада појавио нов непријатељ, све јачи свакога дана, — Сарајова Армија. Ради ове требало је образовати још шест дивизија. Неопходне су постале силе и за рат са Румунијом. Тако је Бугарска позвала под оружје више од десет пешачких дивизија. Лук је био затегнут преко сваке мере,

Само врло великим добитком били би награђени напори које је поднела напаћена бугарска домовина. И само правилном оценом вредности и значења балканске ратне позорнице било је могућно отклонити опасности које су претиле. Пошто су сузбијени Срби, намеравао је генерал Конрад да пође даље противу Сараја, да га одбаци од Солуна, те да на тај начин олакша положај Бугарској, а с њом и Централним Силама; али то није одобрила немачка Врховна Команда: шест бугарских дивизија имало је да остане на Македонском Фронту. Од укупно пет милијона становника Бугарске налазило се је на милијон-и-четврт под оружјем. Уморни, још и кад су позивани под оружје, бугарски војници улазили су тада у шесту годину ратовања, Саму је земљу већ одавна притисло било сиромаштво, Понегде, ту где су живели сељаци — људи срасли са земљом — за последњих година ниједан се сељак није више налазио на селу, нити је обрађивао земљу: земља је била препуштена женама и деци. Место родних година, већ по трећи пут, долазиле су гладне године. 1916 године, земља није дала оно што се од ње очекивало; а 1917 — дала је још мање.

47