Nova Evropa

ако се на буди који начин спречава и онемогућује слобода међусобног везивања и слобода избора програма, Управо, само је онај случај нормалан и здрав, када једно друштво у свом стремљењу ка бољем и вишем употреби и примени све на расположењу стојеће начине и сва средства, све идеолошке погледе на живот и на ствари које у културној историји човечанства налазимо, од најконзервативнијег па до најрадикалнијег, Дефект не лежи у томе, што нисмо сви једног мишљења за примену идеје, него у томе, ако не искористимо све могуће примене и не употребимо сва мишљења, И што је најинтересантније, између многих начина и средстава који се код нас практикују за примицање к југословенском циљу, постоје тако мале разлике, постоје тако јака мешања и преливања, да је управо чудо како се и зашто се између себе прогоне и сатиру. Примере, држимо, није потребно тек наводити.

Присиљени смо зато да кажемо, да несамо да није истина, да за постигнуће нашег циља има само један изабрани начин и пут, него су сви начини и сва средства, којима се поједине трупе и организације међу нама за постигнуће заједничког циља служе, добри и корисни. Јер сви без изузетка иду и воде к једноме, Тај један фиксиран, одређен, и заједнички циљ свих наших прилика и свих наших свести, ето то је главно, — а према томе је све друго од споредније важности, Али, ако је споредније важности, нити је без икаке апсолутне, нити је без неке релативне важности. У свој многобројности и разноврсности начина и средстава нашег примицања к југословенском циљу, постоји округлина и целина броја, постоји чврст и постепен поредак и ред, постоји природна градација, постоји врстање од мањег и ужег до већег и ширег, постоји органска и природна, проста веза, постоји међусобни одношај, додир, близина, сродност, постоји јединство основнога, обичнога; једно и исто подељено је на делове, те нити оно нити ови могу једно без другога бити. Разлике и противности настају само тако, што се изазовно и самовољно поређују делови који по своме првобитном положају у целини не леже близу. А највећа трвења и штете наносе тежње које хоће да у себи прогутају највећи број.

Од наметнутога до свеснога, то је обележје и жиг целокупног збивања и дешавања међу нама. Од наметнутог до свесног циља смо дошли, Чувајмо се да сада намећемо један једини пут томе циљу. Корачајмо к томе циљу слободно, свесно, и по вољи,

Л,

195