Nova Evropa

У ноћи од 25, на 26. српња 1914, пуче глас да је нареБена свеопћа мобилизација. Та вијест поразно је дјеловала на све нас, Гости одлазе у великом броју, Узрујаност је неописана, Од куге, војске, и рата, ослободи нас Господе!

28, српња изашао је Манифест Краљев на све народе Монархије, позивајући их под оружје против Краљевине Србије. Биће плача и невоље љуте !

15. коловоза сабирају се милодари за „Црвени Крст", који се уручују кр. котарској области. Народ је неописано узрујан; несамо момци већ и ожењени људи позивају се под оружје, Говори се, да ће Монархија убрзо упокорити Србију, али ја сам противног мнијења, јер за Србијом стоје Русија, Француска, и Енглеска. Италија се држи некако резервирано!,.,.

4, листопада, Према жељи својих жупљана, водио сам процесију у Трибаљ, да испросимо милост у Бога, а заговором П, Дј. Марије, да престане рат, који на све стране гута многе невине жртве, Такве процесије Цриквеница јоште не видје ! Судјеловали су: мушкарци, жене, и дјеца, Све је у сузама. За проповиједи запе ми ријеч у грлу. Сви плачемо !

Средином листопада стала се ширити тужна вијест, да је 30, рујна пао на бојноме пољу јуначком смрћу Никола Матејчић, син Давида Матејчића и Ане рођ. Вељачић из Цриквенице (кбр. 184), у 23. години живота, То је, уколико се знаде, прва жртва рата из Цриквенице. Та је вијест произвела у пучанству неописану констернацију. Д,п,в,м.!

Година 1915: Започесмо је како и доликује: сазивом Духа Светога, да просвјетли ум и гане срца оних који на земљи управљају судбином народа, да докрајче братоубилачки ПОКОЉ.

Дне 5, сијечња т, г, приспио је први транспорт рањеника и болесника са паробродом из Ријеке. На молу поздравих као жупник и привремени предсједник Црвеног Крижа јунаке, који изгледају мизерабилно, Народ сузних очију дарива јунаке: храном, новцем, духаном, и т. д. Гучка школа је претворена у болницу. Младићи и дјевојке под управом и надзором лијечника и госпођа преузимљу санитарну службу и врше је похвално. Рањеници — већином болесници — јесу разних народности. Имаде Хрвата, Пољака, Румуна, Словенаца, Чеха, и Маџара. Болница функцијонира изврсно, а посао је огроман. Укупни број — што рањеника што болесника — премашује 400. Милодари су велики. Војници се видљиво опорављају. Нестаје некојих живежних артикала, а живежне намирнице поскупљују. Рибарење ноћу ограничено, а звоњење сасма забрањено,

Нови позиви под оружје! По нашем Каналу виђају се разарачи ратне морнарице. Промет са морске стране запиње,

108