Nova Evropa

чети изводити план који тражи вишегодишњи напоран и стрпљив рад. Требало би свакако заинтересовати и домаће људе који су стекли приличну пару у земљама преко мора, и то и оне који су се вратили и подигли своје виле, као и оне који се још тамо налазе а мисле на повратак у домају, Потребно је порадити, да се некадање цриквеничко излетиште, а сада скромно купалиште као потпуни контраст суседној Цриквеници, и још увек нека врста њена предграђа, развије до вишег степена, увек у смеру зближења обају оближњих места, Цриквенице и Селца, Гледајући на развој наше приморске ривијере, био би непроцењив успех да се оба купалишта изграБују једно према другоме, тако да обални пут, дуг око два-и-по километра, постане једно дивно шеталиште; свако би купалиште задржало своје особености, а допуњавало једно друго. Селце ће и у своме будућем напретку задржати свој карактер и задовољити оне који траже спокојан одмор у тишини; уз то ће постигнути успеси дечјих домова у Селцу — загребачког и американског —, као и успела соколска летовања, потврдити да је Селце од природе створено за опоравак и јачање најмлађих, народног подмлатка, да је „најомиљеније дечје летовалиште", и да оно треба да и у будуће остане „дечји рај“. У овим перспективама приказује се будућност овога купалишта, и само зависи од људи да схвате свој улогу, одиграју је, и изграде бољу сутрашњицу и своме родном месту и целокупној ривијери Хрватског Приморја.

Винко Антић,

Novi, na moru,

(G, Dr. Milutin Mažuranić, u Novom, na koga smo se bili obratili za prilog o Novom, za ovaj broj »Nove Evrope«, nije se mogao odazvati pozivu usled bolesti, Stoga smo, za nevolju, sastavili ovaj mali članak po raznim izvorima, posluživši se naročito knjigom E. Lašovskog, »Gorski Kotar i Vinodol«, koju je Matica Hrvatska izdala godine 1923, te koja predstavlja najnovije što je o ovom predmetu pisano, ukoliko je to nama poznato.)

Novi ({vinodolski), stara varošica sa negda dobro utvrdjenim gradom, a sada opština od oko 3000 stanovnika i jedno od najpoznatijih naših primorskih kupališta, izdiže se na kraju Vinodola, tamo gde se Vinodol završuje na morskoj obali, koja ovde čini slikovitu uvalu. U njemu se stiču četiri važna puta; jedan što vodi preko Selca u Crikvenicu, drugi koji ide Vinodolom iz Bribira, treći — takozvana »Rudolfova cesta« — koji se spušta serpentinama iz šum4 Velike Kapele te spaja Ogulin s morem, 1

114