Nova Evropa

Ни по којем критерију не може се правдати данашња кредитна политика Народне Банке. Јер ако би подела имала уследити према величини и бонитету фирама у појединим крајевима, пречански би крајеви, као привредно најразвијенији, морали имати далеко више кредита него што га имају данас. А ако би се као мерило при подели узела потреба јефтиног капитала, онда би Босна морала доћи на прво место; а она данас, иако броји у становништву готово једну шестину државе, не добија ни двадесети део есконтног кредита Народне Банке. Ако би се опет за мерило при подели кредита узела висина пореза појединих крајева, будући да висина непосредних пореза показује привредну снагу појединог краја, откуда онда Војводина да тако лоше пролази» Она, прва у непосредним порезима, од кредита Народне Банке не добија ни 10%!

Данас је главни критериј који одлучује код Народне Банке ко ће, и колико ће ко, да добије кредита — веза са појединим члановима Управног Одбора; па би настало чуђење и запрепашћење у целој земљи, кад би Народна Банка вешто објавила ко све и колико ужива код ње ломбардног и есконтног кредита. Видело би се да некима од тих фирама наше банке не би дале ни половину кредита без нарочитих гаранција; и видело би се, како неке наше прве фирме из пречанских крајева уживају слабе или никакове кредите. А што се тиче кредита новчаних завода, видело би се да многи мали и осредњи заводи из Србије, у првом реду у Београду, уживају далеко већи кредит од многих великих новчаних завода пречанских крајева. Код ломбарда је све још далеко горе: он је контингентиран на 250 милијона динара, па док пречанска подузећа своје државне бонове могу једва, или никако, ломбардовати код Народне Банке, разни протежеји београдски ломбардују и по 50 и више милијона динара! На тај начин они долазе до ликвидних средстава уз 8% камата, а данас и уз 7%, док њихови конкуренти у пречанским крајевима морају своје бонове задржати у благајнама и својој банковној вези плаћати камате од 10 и 12%!

___ Пре Рата, Народна Банка Краљевине Србије поделила је разних кредита (есконт, ломбард, конто-корент) на Дин 37,823.000 динара. Ако тај износ претворимо у динаре који су данас у оптицају, и то у релацији 1:11, добићемо износ од 416 милијона. То значи, да су предратни кредити Народне Банке Краљевине Србије износили, у данашњој вредности, на 416 милијона динара. А Народна Банка Краљевине _ Југославије поделила је есконтног и ломбардног кредита,

на територију бивше Краљевине Србије и Црнегоре, за:

једну-милијарду-4-милијона динара, или 588 милијона ;ди-

101