Nova Evropa

Предлажемо оснивање једне заједничке организације у облику коморе из разлога, што су се привредне коморе у појединим земљама, нарочито послије Рата, врло добро афирмирале. Тако постоји, напримјер, једна аналогна организација (додуше са много већим дјелокругом и много бројнијим чланством), а то је Међународна Трговачка Комора у Паризу. Поред тога има врло много такозваних »мјешовитих« комора, којима је задатак да унапређују и развијају привредне интересе између земаља међу којима већ постоји ужа господарска сарадња. Оснивање једне међубалканске коморе не би стајало у опреци са радом Међународне Трговачке Коморе у Паризу, и мјешовитих комора у појединим земљама; напротив, таква комора, која би везивала привредне интересе балканских земаља, веома би корисно надопунила рад већ споменутих организација тиме што би оживјела трговачке везе међу државама на југоистоку Европе, наравно према становитим смјерницама, утврђеним заједничком сарадњом појединих нацијоналних одбора.

Организацију оваке Међубалканске Коморе замишљамо себи тако, да она буде састављена из заступника појединих нацијоналних одбора, у које би имали да уђу представници свих оних нацијоналних привредних комора и организација које буду приступиле као чланови међубалканске коморе. Делегати нацијоналних одбора сачињавали би пленум, који би се састајао сваке године бар једанпут на редовне сједнице, и то сваки пут у којој другој пријестолници. Осим овог чланства (активног), могло би још постојати и индивидуално чланство, у које би ушла подузећа (друштвена, појединачна, командитна). Пленум Коморе бирао би себи сваке године предсједника и толико потпредсједника колико је држава заступљено у Комори; а онда, према потреби, сталне одборе и комисије, за проучавање појединих питања и проблема. Биро Међубалканске Коморе требало би да буде сталан, са сједиштем у којем споразумно одређену главном граду једне од заинтересованих балканских држава. Могло би се међутим одредити и то, да Биро мијења своје сједиште према домицилу предсједника.

Набацили смо овдје тек у главним потезима нацрт организације како је замишљамо, држећи се притом прокушане организације Међународне Трговачке Коморе у Паризу. Али бисмо се сложили и са сваким другим приједлогом који би пружио гаранције за успјех интерног рада оваке Коморе. "Свакако је несумњиво да би Међубалканска Комора могла играти веома важну улогу при закључивању трговинских уговора међу државама које су у њој зачлањене. Састанак неких од аграрних земаља у Букурешту, Синаји, и Варшави најбоље доказује, да се налазимо на путу регијоналног спо-

349