Nova Evropa

туна, без ограничења, »слобода промета«. Реч, која непосредно рефлектује човечју мисао, има — баш као и сама мисао — безграничну еластичност, која се често никако не може заоквирити законом, отприлике као што се не може означити и нацртати с помоћу геометарски одређених линија облик облака. У овом случају и закон сам признаје своју немоћ, па стога предвиђа само наједноставније и грубе случајеве (као што је клевета, позивање на извршавање криминалних дела, приказивање голе сексуалности, ит. д.), док све остало оставља суду јавног мњења.

Али је вера у благотворно дејство јавног мњења, која је постојала у доба борбе за ослобођење, данас из темеља поколебана, уколико уопште још постоји; јер данас сама штампа репрезентује »јавно мњење«, и она га ствара, тако да се понајчешће та два појма поклапају. Готово искључиви монопол да представља јавно мњење освојила је себи данас дневна штампа. А у што се данас изродила та штампа, и шта она стварно представља, о томе тешко да ико има још илузија. У савременим дневним листовима, који излазе често и по два-трипута дневно, налазимо, поред новости и обавештења, све могуће рубрике које су пуне штива сумњиве вредности. Ту има прича, које с лепом књижевношћу и уметношћу немају никакове везе; има велики научно-популарни део, који привикава површном знању, те убије у читалаца сваки појам о правом знању или озбиљној науци; а највише места уступљено је сензацијама свих врста, понајчешће криминалним и крвавим. Спортска кроника раширила се толико, да доводи интересовање за спорт (у грубом смислу ове речи) ако не до болесних појава а оно свакако до претераних граница. Што још уз то иде, оно мноштво ситних бележака, апсолутно ником не треба и иде у заборав још пре него што су их очи прочитале до краја. М ко је уопште у стању да прочита сву ту мешавину што је садржава и представља савремено новинство! Намеће се и нехотице банална мисао, да данашње новине више задовољавају потребу савременика за хартијом него за штампаном речју, па би можда било више користи по човечанство ако би се сачувале шуме које се уништавају ради израде новинске хартије.

Али да се задржимо мало само на ономе што је у новинама у непосредној вези са јавним мњењем, дакле на чланцима политичког, економског, и социјалног карактера. Да ли ти чланци, у новинама разних праваца, потврђују данас ону француску пословицу, да се из сукоба разних мишљења рађа истина» — Та је пословица важила за доба када је новинама било сврхом да спроводе разне идеје, док им је данас циљ просто да бране ове или оне интересе. И док једне то чине више-мање отворено, друге воле да сакрију

354