Nova Evropa

Austrija, teško da bismo izbegli valutnom debaklu, Doduše, još ranije, a naročito posle pada engleske funte, došlo je kod nas do dizanja uložaka od strane privatnik4, i to dizanje uzelo je veće dimenzije kod većih novčanih zavodA, Slab oslon na Nofnu Banku, i nemogućnost naglog likvidiranja raznih andažmana, prisilila je novčane zavode da od svoje strane provedu restrinkcije u pogledu isplate uložaka, Tako stanje trajalo je sve do konca godine, a preneseno je i na novu dodinu, kao što više-manje svi dobro znamo i osećamo.

Napokon, pogoršanje opštih privrednih prilika pogodilo je i državne finansije, Od nemačkih reparacija unišlo je nekolizo stotina milijona dimara manje, Izdaci u vezi sa Žžitnim monopolom dosegli su pola milijarde. A razni prihodi, naročito izravni porezi, znaino su podbacili, Usled toga je Ministarstvo Finansija bilo primorano da pristupi snižavanju izdataka, i pokušaju povećanja prihoda: materijalni izdaci su, navodno, sniženi za 700 milijona dinara; a pod jesen se pristupilo i redukciji plata državnih činovnika, Sa druge strane, povećana je trošarma na šećer, i povišene su cene duvanu, odnosno Dpovišene su poštanske takse, Pri svem tom, a poimence radi otpadanja reparacija, pojavio se deficit u državnom budžetu, pa smo — da bismo da delimično pokrili —, u oktobru prošle godine, dobili od Francuskog Erara zajam od 300 milijona franaka, Dinarska protuvrednost toga zajma omogućila je bolje udovoljavanje državnih obaveza, a devize iz toga zajma omodućile su Narodnoj Banci da pokrije potrebe stranih platežnih sredstava,

Valutni problemi opet su na dnevnom redu. Za pojedine države postoji opasnost, da li će moći održati stabilitet svoje valute. Avet inflacije opet se približuje, i pitanje je ko će sve moći odoleti iskušenju da se na lak način oslobodi raznih nedaćA, nevodeći naravno računa o tome šta će da bude sutradan, Ova godina ima i nama da donese, u tom pogledu, rešenje nekolikih krupnih problem4; u prvom redu, kako već rekosmo, u pitanju reparacija i savezničkih dugova, Nažalost, na rešenje tih pitanja mi nismo u mogućnosti da snažnije utičemo, u našu korist. Ali su tu i drugi problemi, koji u mnogome zavise od nas samih, Tu је, рге суеба, р:ћапје гаупоteže budžeta, to kardinalno pitanje našeg javnog života. Mora se sve poduzeti da bi se budžet doveo u ravnotežu, i to nesamo na papiru nego i u stvari, Biće stoga potrebno izdatke još dalje reducirati, bar za 2—3 milijarde dinara, ma i uz cenu najvećih odricanja. Kako će porezi i dalje da podbacuju, moraćemo možda pribeći novim, u prvom теди таrektnim, porezima, budući da će se samim redukcijama izda" taka teško postignuti ravnoteža budžeta.

44