Nova Evropa

skim stanovništvom, Današnje stanje u tom pošledu nimalo ne zadovoljava. U prvom redu treba tu tražiti uvidjavnost od varoši i njene inteligencije; ona od svoje strane ima da pokaže svu dobru volju i predusretljivost prema seljaku i njedovim potrebama, Za tu saradnju, uostalom, postoje svi uslovi.

Potrebno je, možda, reći nešto i o tome, ko bi ovo alttiviziranje imao i mogao da izvrši, Sama privatna inicijativa, makako bila organizovana i jaka, ne može sve da učini, Ali isto tako ni državna inicijativa ne bi mogla sama mnošo učiniti; jedno udružena akcija države i pojedinaca. odnosno društva, mogla bi da Sarantuje uspeh, svaki u svome delokrugu i sa podeljenim ulogama, a da pritom nikad ne биђе iz vida osnovni princip uzajamne saradnje. Ko je dosad pratio opšti razvoj prilika ovoga kraja, (ај је Јако тобао дос! до zaključka da se niko o ovim stvarima nije bavio. Sve je bilo prepušteno slučaju. Usled toša, sa žalošću možemo konstatovati na više mesta naš nacijonalni nazadak, bilo što se tiče privrede, tršovine, i zanata, bilo radjanja i smrtnosti. A nisu retki slučajevi, da na drugoj strani konstatujemo u mnogim pravcima napredak životne delatnosti kod nacijonalnih manjin4, Jasno Je da se stvar ne sme ostaviti jedino državnoj statistici, koja svake desete godine zabeleži tek sumarne cifre, mesto da utvrdi napredak celokupnog plana oko altiviziranja ovoga kraja, koji bi trebalo da izvrši organizacija puna autoriteta i volje, organizacija koja zna šta hoće, kako hoće, i zašto hoće.

=

Izložene misli pretpostavljaju sistematski i naporan posao; ali, sprovodjen konzekventno, on mora uroditi plodom, Ovako aktiviziranje jugoslovenskog severa imalo bi veliku državnonacijonalnu i ekonomsko-kulturnu važnost i značilo bi obezbedjenje interesa i budućnosti naše države. U isti mah, ovakav aktivan stav nacijonalnog stanovništva ne znači nipošto negativan i neprijateljski odnos prema manifestacijama delainosti manjina drugih naroda, niti isključuje saradnju s njima. Njime se samo želi u ovim krajevima od зуоба stanovništva stvoriti elemenat koji će svesno da ponese i izvrši ulogu koja mu Je istorijski i geograiski namenjena. Jugoslovenski aktivizam isključuje svako nasilje, koje bi moglo njedovu kulturnu misiju demantovati ili kompromitovati, on jedino traži od svojih članova svest o sebi i o svojoj dužnosti. A to niti je preterano niti može biti na ičiju štetu,

Božidar Brhić.

296