Nova Evropa

последице биле далекосежне: уза све расуло социјалне демократије, а донекле и демократије уопште, против фронта фашизма и њему сродних струја диже се моћни и страшни фронт бољшевичке Русије, над којом лебди Љењинов дух ...

У неизбежном сукобу два света (комунистичког и капиталистичког), који предвиђа Ролен, ванредан значај добија колективизација руског села и општа индустријализација целе Русије, која се спроводи под именом гласовите »пјатиљетке«. Ролен потпуно исправно износи, да је колективизација села била много опсежнија и дубља револуција него она из године 1917/18, када су експроприсани племићи и остали аграрни великопоседници, те индустријска, новчана, и трговачка крупна и средња буржоазија. Сада се радило о кудикамо већем броју погођених и о кудикамо дубљој измени привредне структуре земље и режима својине. Године Седамнаесте, сељаци су фактички приграбили били велику већину спахијске земље, док их је сада експроприсала сама држава, преудесивши сав привредни систем; а поред тога је напросто разорила и уништила, као сталеж, богатије сељаштво и козаштво. У трећој свесци имала је да буде, вероватно, подробније приказана ова трећа (а можда и четврта) револуција, — знаменити »стаљинизам«. Штета је што та свеска неће бити написана, јер оно што даје Ролен, извршујући програм обележен насловима појединих својих поглавља, представља одиста један од најбољих, најдокументованијих и досада најлепших приказа Руске Револуције, њена порекла, и њених последица. Dr. Ал. Јелачић.

Луј Адамић о америчким књигама. »О светској пољопривреди«.

(Настављамо с приказима америчких књига, које Луј Адамић

пише за „Нову Европу“. Први приказ донели смо у броју од марта текуће године.)

Књига о светској пољопривреди (»У/ота Абе иге«), која је недавно објављена у Америци и Енглеској, морала би дубоко заинтересовати Југословене. Овај преглед међународне пољопривреде саставили су чланови енглеског Краљевског Института за Међународне Послове (Royal Imstitute ог ШфегпаНопа] Аба). Књигу је издала Оксфордска Универзитетска Штампарија, а цена јој је 3.50 долара.

Главна чињеница која избија из овог извештаја о светској пољопривреди јесте, да земљорадници, или нацијоналне

315