Nova Evropa

сваку траверзу, дотјерујући их и цизелирајући, као стари сликари своја уља, настојећи да у стиху даде савршену слику, како би пјесма, као ђердан, доносила низ минијатура, не шарених, већ дискретних: да коначни мозајик импресијонира суморно, он постизава конкретне резултате који су уједно најпозитивнији у његову раду. Тешко би било наћи и једну погрешку (ритмичку, језичку, или било какову) у овој коректној, луксузно опремљеној књизи. Тако напримјер. пјесма »Пред излогом цвјетарнице« (један yKyCHH »nature трогфе«) дјелује као истоимена слика Љ. Бабића, само јако прецизна и ријешена мало пустоловне, темпераментне Бабићеве колористике. — Изненађује посљедња пјесма »Сунце над ораницама«, као тужаљка над пјесниковом стерилношћу у друштвеном изграђивању и лирска јадиковка над немогућношћу да активно судјелује у животу који се филмски одвија.

У поплави лирике код нас, писац ових редака би хтио да издвоји једну књигу која је заслужила да се на њу сврати пажња критичарима и онима који су позвани да дају судове о лирским пјесмама; она вриједи да сео њој пише, иако. можда не баш овако како је то овдје учињено.

И. Козарчанин.

Beleška, Odjeci Kongresa PEN-kluba u Dubrovniku,

Rekli smo, u našem fragmentarnom izveštaju u prošlom broju, da se o ovogodišnjem Kongresu PEN-kluba pisalo neobično mnogo, i u našoj i u stranoj štampi, To treba pripisati, pre svega, glavnom. predmetu o kojem se govorilo i radilo na Kongresu, prilikama u Nemačkoj, te odnosu Federacije PENkluba prema zvaničnim delegatima berlinskoga Kluba koji su bili u Dubrovniku, Pritom treba uzeti u obzir, da poglavlje učešća novinara spada medju slabe strane organizacije Kongresa: Pripremni Odbor poverio je bio ovo pitanje svojim beogradskim članovima, da ба reše po sporazumu sa cenfralom Novinarskog Udruženja, a Beograd je i ovaj »sitan posao« svršio na svoj način, pa su nezadovoljni movinari — ta razmažena deca našega veka — odgovorili na svoje načine, ponajviše držeći se u svojim izveštajima jedino »slavnih« učesnik4A i glavne teme, Tako se desilo, da su neke vanredno uspele priredbe {naprimer, jedinstveni prikaz Gundulićeve »Dubravke«s Pred Dvorom) dostojno ocenili i pravo opisali tek neki od stranih učesnika Kongresa i članova PEN-kluba, u svojim dopisima i putopisima, Oni su, isto tako, istakli tek i neobičnu udobnost

319