Nova Evropa

nosno je odlučan nato da učini nešto u pravcu озђјуатепја ипреrijalnog sna, Па li će novi Talijan, za Коба fašiste tvrde da je nikao iz move Italije, Italijan tipa 1934, vojnik i militarist, uspeti

da osnuje talijansko kolonijalno carstvo, — to je svakako najveći problem Fašizma. Ili je Italijan ostao uvek isti, rodja onome mom dondoljeru koji hoće mir, — o tome se radi.

Čitajući »>Ltalijansku dušu« grofa Sforce, čini se, да je Italija — kao nacija — s imperijalističkim aspiracijama zadocnila. — »Nema zasad više mesta« — veli Sforca — »u evroDpskom životu narod4 za istorijske misije«. — »Ali« — nastavlja odmah Slorca — »italijanska nacija, radina i ponosna, čija je duša satkamna iz stolećnih tradicija, koje od nje čine jednu pravu aristokratiju, može da si dopusti luksuz čekanja«. Godina 1934 za Sforcu je »бофта ропога«, — дајеКо од (оба da bude macinijevska; a grof Sforca oseća da је suština talijanske duše iznesena u nauci Gjuzepa Macinija zaboravljena i zanemarena u današnjoj Italiji. Taj Macini govorio je (1871), postavljajući temelje i direktive »Me d j unarodnoj politici Italije«, s ovakom proročkom vizijom:

».,.(Pravi cilj medjunarodnog života Italije, najdirektniji put ka njenoj budućoj veličini, nalazi se prema dore, onamo gde stoji problem o bratstvu sa velikim, moćnim elementom, koji je pozvan ida unese помоба duha u zajednicu narod4, ili da je pomeri, ako bude ostavljen о4 пергопи епа пероуегепја da kroz duge ratove i kroz teške opasnosti skrene s pravog puta, — Mu savezu ia slovemskom obitelji... Istočne granice Italije bile su označene još otkako je Dante pisao:

,....А Роја ргеззо деј Сатпаго Ch' Italia сћишде e i suoi termini bagna.

Inf., I%, 113.

„АН od Reke, duž istočne obale Jadrana, sve Фо геке Војапе па granici Arbamije, silazi zona u kojoj, na ostacima naših kolonija, preovladava slovenski elemenat, I ta zona — koja, na obali Jadrana, obuhvata Kotor, Dalmaciju, i crnogorski deo, — širi se na dve strane lanca Balkana, prema Istoku i sve Фо Стпоба Mota, uzdižući se ponovo u sevYvernom pravcu kroz Dunav i Dravu do Madžarske... Iza ove zone, koju nastanjuju dvanaest milijona Sloven4, ima zona koja ude na više, a koja je takodje slovenska, i koja se iz Galicije širi s jedne strane ka Moravskoj i Češkoj a sa drugde strane prema Poljskoj, ...i čimi se da je ona odredjena od providnosti kao buduća prepreka izmedju Rusije i Nemačke na severu,.. Onde, u savezu sa narodima ovih zon4 leži, opetujem, naša misija, naša inicijativa u Evropi, naša buduća politička i ekonomska moć, O slovenskom pokretu, o naporima ikoji su neprestano u porastu kroz poslednjih pedeset бофпа, Кој uznemiruju narode one dve zone i Moji ih gome ida se pretvaraju u nacije, moraćemo Sowvorili

388