Nova Evropa

glasanja za jedan sabor, koji bi imao da reši pitanje o obliku države, Rešenje toga sabora bilo bi obavezno za sve. Što se tiče meme lično, koji ovo pišem, Ja držim da bi federacija bila za nas najbolja forma države; naravmo, pošto bi prethodno dobila potrebnu sankciju sabora, a ne da bude nametnuta, ni odozdo ni odozdo, prostim dogovorom imolitičara ikoji se momentano nalaze na vlasti, U federaciji bi svako od nas našao povoljan terem za razvijanje svojih posebnih svojstava, u njoj bi se očuvale individualne osobine — ako nam Je stalo do mjih, A i istorija, učiteljica života, upućuje nas na takvu formu države, S vremenom, kad bismo — zadovoljni u novoj zajednici — postali indiferemtni prema osobenim karakternim crtama što ih je istorija stvorila, te kad bi ove iščezle ili pale u zaborav, federacija bi i sama degenerisala u jedinstvenu državu, i to centralističku, baš kao što je to slučaj sa današnjom Зуајсатакот., Ali sabor, o kome je gore reč, mao bi da se obrazuje na bazi političkih Srup4, iz stranaka koje se ne bi smele ograničiti samo na lokalna područja, i sa predstavnicima mesamo velikih stranaka пебо 1 političkih manjina. Velike i jake stranke mogu postati opasne za slobodu celine, jer se lako pretvaraju u oligarhije, koje su negacija političke zrelosti naroda. U Srbiji je, naprimer, Radikalna Stranka bila najača, pa je sebe identifikovala sa državom i poništila sve političke tekovine koje su Srbijanci u toku 50dina maprosto morali otimati od pojedinih vlada ı režima. To bi se lako moglo dogoditi i sada ,..

Kad bi se jednom pravni poredak uspostavio i ustalio, te kad bi svest o istovetnosti ekonomskih interesa povratila i ojačala narodno jedinstvo, osećanje države, tojest osećanje роtrebe zajedmice, došlo bi samo po sebi, i razvilo bi se prema tome koliko bi ta zajednica ispunjavala narodna nadanja. S porastom blagostanja i zadovoljstva rasla bi i ljubav, jer bi svako imao razlođa da država bude što jača i čvršća, a niko ne bi imao razloša da se od nje tudji i odvaja. Onda bi tek Jugoslavija postala omo što treba da bude za sve nas: naša zajednička kuća.

Da li su ovo tek prividjanja, ili intimme želje s realnim osnovama, čoveka Jušoslovenina kkoji je izvan svake političke orga- | nizacije, te koji ne učestvuje u stranačkoj politici, to će vreme pokazati, U svakom slučaju im je podloša iskrenost i dobronamernost. 35, | Odgovor na treće pitanje postavljeno anketom sadrže odgovori na prva dva pitanja.

Dragomir R. Minovič.

302

| | | | i [i O O O ______ ________________________ ______ _—___- __— —— ——_——-—_— ~——