Nova Evropa

ПЦ. Из Трумбићевих политичких успомена.

Напокон се — срећом још увек доста рано — и Др. Анте Трумбић одлучио да напише своје политичке успомене, те је сад објавио, као прву књигу (у властитој наклади, тисак »Типографије« у Загребу, 112 страница великог октава), радњу у два дела: »Сутон Аустро-Угарске« и »РБијечка Резолуција«, коју је цела наша јавност дочекала са живим интересовањем. Досад смо прочитали приказе о њој у загребачком »Обзору« (В. Р., подлистак у броју од 4. маја), и »Јутарњем Листу« (од 6. маја, стр. 9, х.), и у сплитским дневницима: у »Јадранском Дневнику« (од 12. маја, стр. 3, проф. Анте Белас) и у »Ново Доба« (од 9. маја, стр. 9, Др. Крунослав Бего). Ми ћемо сачекати идуће књиге, да их све уједно прикажемо, а засад поздрављамо саму одлуку нашег угледног политичара и јавног радника, да са својим успоменама изађе пред свет и потомство.

3 Ч ==

Ш, Обзорова Спомен-књига,

Као издашан прилог нашој политичкој повести бележимо и јубиларно издање »Обзора«, које — на 326 страна великога кварт-фолија — обухвата читавих 75 година (1860—1935) историје поглавито хрватског дела нашег народа, коју је »Обзор« пратио и записивао од свога постанка, Ову књигу требаће понети на летњи одмор, ако се хоће добити увида у њену садржину. Засад се дакле ограничавамо на похвалу техничке израде овог издања, с којим »Типографија« може мирне душе ићи на какав светски штампарски натечај за награду, с великим изгледима на успех. У књизи је и више уметничких прилога (међу којима се истиче као насловна слика, у бојама, Буковчев портрет Штросмајера). Уредници су: Др. Миливој Дежман и Др. Рудолф Мајкснер.

== JI ROI

IV. „Mihajlo Polit-Desančić kao istoričar“.

Pod gornjim naslovom štampao je (u Novomsadu) svoju doktorsku tezu mladi istoričar Kosta N. Milutinović. To je, u stvari, tek jedan deo obimne studije o Dru. PolituDesančiću, od koje su i neki drugi odlomci već objavljeni po našim listovima i časopisima, te koja će pouzdano — kad bude cela izašla — dati sve što se o tome istaknutom vojvodjanskom političaru i javnom radniku imalo reći, a ujedno poslužiti i kao dobra gradja za ispitivanje novije političke istorije Vojvodine.

1

160

При

“У