Nova Evropa

Medjutim, narod neće da se preda na milost i nemilost ovakih pobednik4, Nisu prekonoć iščezhH iz Nemačke milijoni komunist4, socijalnih demokrat4, katolik4, i liberala, pa najzad i monarhist4, koji se ne slažu sa politikom ovoga režima. Zato ove treba suzbiti, koliko je 8šod to mogućno, ili barem zastrašiti; jer, prema izjavi Predsednika berlinske policije, grofa Heldorfa, nemačka policija poznaje u samome Rajhu na čitavu stotinu hiljada samo aktivnih komunista, protiv kojih se ne preduzima tobož ništa, jer bi to bilo beskorisno {ako bi se ta stotina hiljada odstranila, pojavili bi se novi, dosada nepoznati, koji bi zauzeli mesto onih). Mesto toga, u Nemačkoj, u principu, svakom nepoćudnu čoveku može režim da oduzme modućnost rada i zarade, bez obzira da li je on samostalan preduzimač i sopstvenik na selu ili u gradu, da li je intelektualac, državni činovnik, ili nameštenik, ma čiji službenik ili radnik. Dvestadvadesetipet hiljada ljudi osudjeno je dosada na nekih šeststotina hiljada godina4 zatočenja; i broj osudjenih stalno raste, što dokazuje porast opozicije i nezadovoljstva. Broj hapšenja računa se na čitav milijon; broj upućenih u koncentracijone logore, na dvesta hiljada, Knjizi je priložena mapa Nemačke na kojoj su crnim tačkama obeleženi koncentracijoni logori i različni politički zatvori, — cela Nemačka izgleda na ovoj mapi crna ,.. Ovome treba dodati »samoubistva«, podmuhkla ubistva i smrtne kazne {broj ubijenih se računa na desetak hiljada), i napokon čuvenu »sterilizaciju«, koja ima prema dokumentima objavljenim u ovoj knjizi — i političke ciljeve, I sve to mora da podnosi nesrećni veliki nemački narod!,,, Dok se ne počne s ostvarivanjem dalekih ciljeva, ratna industrija i njeni magnati već sada iskorišćuju za njih povoljnu konjunkturu, a junkeri i velikoposednici uživaju u svojim ogromnim dobrima, koja su dolaskom nacijonal-»socijalista« na vlast spasena od agrarne reforme.

Ove i mnoge druge činjenice i podatke saznajemo iz knjiše »Nemački narod optužuje«, koju će s korišću pročitati kogod se interesuje nesamo za Nemačku nego uopšte za prilike u svetu.

И Полемика,

„Песме" М. М. Ракића.

Најновије коло (ХХУЈХ) Српске Књижевне Задруге у Београду (1936) доноси -— међу својим издањима (као књигу 261) — и »Песме М. М. Ракића«, неказујући ни једном речју да је то дословно прештампано издање »Нове Европе« из године 1924 (са додатком »Опроштајне песме«, која је

касније објављена у »Српском Књижевном ПА НИНУН) -

376