Nova Evropa

— tradicijonalnim putevima koje najbolje izražava stara kovanica »Dran8 nach Osten«. Ovaj se pak »Drang« može vršiti samo posredno, preko Austrije i Madžarske, otkuda bi se mogao krenuti ka Trstu i Lombardiji, da ga onde ne čeka snažna Ttalija, Zato je najverovatnije da će ova lavina, po principu kretanja linijom najmanjeg otpora, nastojati da se krene dolinom Save i Morave, ka Jadranskom i Jegejskom Moru,

S istočne strane Jugoslavije nalazi se Bugarska, u čije sadašnje prijateljstvo niko ne sumnja, ali čije osvajačke pretenzije prema Povardarju isto tako niko ne može smatrati da su likvidirane, A ove pretenzije mogu se u zgodnoj prilici pojaviti i zvanično, pogotovo pod uticajem koje moćne velike sile. Rusija je čitavim nizom malih država odvojena od glavnih evropskih sila, a moreuzima i od Slavnih evropskih mora, pa — iako pripada Evropi — ne igra u medjunarodnim odnosima evropskih narod4 onu ulogu koja bi joj po sili i veličini pripadala. Doduše, položaj i prava Sovjetske Еизје и Згедохетпот Моги гевинsani su sada medjunarodnim ugovorima i prijateljstvom sa Turskom Republikom; ali za jedan velik narod ovo nisu ni dovoljne ni trajne garancije, te nije isključeno da će se Rusija vratiti — ranije ili kasnije — staroj carskoj orijentaciji prema Balkanu, Carigradu, i moreuzima, tako da postoji verovatnoća i za rusko-bugarski savez u budućnosti. Ako se Bugarska dotle ne opredeli potpuno za jugoslovensku orijentaciju, može se lako desiti da se ovaj savez okrene i protiv Jugoslavije; a skoro je izvesno, da će velika Rusija malu Bugarsku i u budućnosti tretirati sa gledišta svojih velikih težnja i ciljeva.

Sa zapadne strane, Jugoslavija: je izložena dvojakim strujama s Apeninskog Poluostrva: političkim iz Italije, i kulturnim od strane Vatikana. Italijanski pritisak na naše obale nema stvarnog razloga, jer kao defanzivno sredstvo nije potreban, a kao olfanzivna mera pogrešan je, budući da u dinarskom kršu našega Primorja drugi narodi osim našeg ne mogu ni Živeti ni množiti se, Imperijalističke težnje Italije, prema tomu, čije se prenaseljeno stanovništvo ne oseća lagodno u njenim uskim granicama, usled abisinskog rata i političkih dogadjaja u vezi sa njim, skrenule su već pažnju sa naših teritorija i upućene su trenutno k Africi. Teško je ipak verovati, da će posed Abisinije moći povoljno i za uvek rešiti demografski momenat susedne Italije, te će zbog toda naše teritorije na toj strani ostati u neizvesnosti dokle god postoje imperijalističke težnje u Italiji, Ne može se kazati, s druge strane, da papski Rim teži za novim teritorijama; ali, nješove su težnje usmerene za vladavinom nad ljudskim dušama, pa će u tom smislu i dalje, nastojati da pravi sporazume i saveze sa svim katoličkim zemljama koje idu za osvajanjem Balkana.

242