Nova Evropa

vezom i svoje desno krilo. Ukupna teritorija Bugarske i Jugoslavije veća je skoro za 40.000 km” od površine Apeninskog Poluostrva; a kako je slovenski narod na Balkanu biološki neistrošen i snažan, te je njegov priraštaj stanovništva znalno jači nego svih njegovih sused4, to je verovatno da bi tako ujedinjena Jugoslavija za 40 do 50 godina imala oko 40 milijona stanovnik4, koliko danas ima Italija, S ovakim pak stanjem otpale bi i mnoge druge spoljne opasnosti po bezbednost Jugoslavije. Na taj bi način Jušoslavija ušla u eru istorijske konsolidacije i sigurnosti, vekovne trajnosti i nesmetano8 nacijonalno-kulturnos razvitka; a Južni Sloveni dobili bi time mogućnost da se politički i kulturno izraze u ljudskoj zajednici kao slobodan narod i dostojan njen član i saradnik na opštečovečanskom blagostanju i napretku. Iza tamnih to su, eto, svetle vizije jugoslovenske budućnosti, a svaki je narod dobrim delom sam kovač svoje sudbine i svoje sreće.

Alobsandar Donbović.

Нов моменат у Сарајевском Атентату7

На главној расправи у процесу против т. зв. »троцкистичког центрума«, која је вођена од 23. до 30. јануара ове године пред Војним Колегијумом Врховног Суда Совјетске Русије у Москви, исказао је — према званичном стенографском извештају (који је издао, и на немачком језику, Народни Комесаријат за Правду) — К. Б. Радек, један од главних оптуженика, у својој завршној речи (29. јануара, »Извештај«, стр. 594), међу осталим и ово“):

.., Потребно је показати целоме свету, шта је Љењин — чије име ја с ове клупе дрхћући изговарам —- писао о тајни Рата у писму, у упутствима датим за делегацију која је полазила у Хаг. Један комад те тајне налазио се у рукама младог српског нацијоналисте Гаврила Принципа, који је знао у тврђави да умре а да је не ода. Он је био српски нацијоналиста и осећао се у праву када се борио за ту тајну, која је штитила српски нацијонални покрет. Али ја ту тајну не могу скрити, нити са собом у гроб понети, зато што, иако — с обзиром на оно што сам признао немам права да наступам као комунист који се каје, ипак ми 35 година мога учешћа у радничком покрету дају права да, крај свих погрешака и злочина којима су завршене, од Вас тражим да ми једно верујете —: да оне народне масе с којима сам ишао за мене ипак нешто значе. Па да сам ову истину прећутао и: с њом са позорнице сишао ... (као други), ја бих — размисливши о свим овим стварима — још у свом смртном часу чуо клетву оних људи који ће пасти у будућем рату, а којима сам

#) Као што је познато, Карло Радек осуђен је — након расправе о којој је горе реч — на десет година робије, у Сибиру; али је убрзо затим помилован и пуштен на слободу, пошто је открио учешће и улогу маршала Тухачевског и другова у завери противу Стаљина и поретка у СССР, на основу чега су ови генерали суђени и стрељани.

244