Nova Evropa

nesamo Njemačka, Italija, i Japan, već i zemlje kao što su Indija i Poljska mogu ustrebati kolonije koje će ih moći opskrbiti sirovinama i apsorbirati višak pučanstva. Smatra se, da odlučni argumenti tu nisu ekonomski već oni koji su u vezi s narodnom odbranom, stratedijom, i prestižom, Treba otvoreno reći, da nije vjerojatno da će Britansko Carstvo s odobravanjem dledati ma na koji od ovih argumenata, jer se Britansko Carstvo, da ostane samo na jednoj tački, protivi stvaranju »crnih armija« koje bi mogle doći kao posljedica zauzimanja alričkih teritorija, koje su sada pod kontrolom Britanskog Carstva, od strane neke druge vlasti. Britansko Carstvo je takodjer razvilo osjećaj povjerenja s obzirom na urodjeničke rase, i protivilo bi se svakom poretku koji ne bi vodio računa o željama odnosnoga naroda. Da izadje ususret zahtjevima nezadovoljnih sil, Britansko Carstvo je spremno da ih uvjeri da se moć Carstva neće iskoristiti u sebične uskogrudne svrhe, već za opće dobro čovječanstva i za svjetski mir, te da će slobodno pustiti te nezadovoljne vlasti da učestvuju u iskorišćavanju ekonomskih mogućnosti koje pruža Carstvo, ukoliko se to ne bi protivilo sigurnosti i održavanju postignutoS mjerila života. (Preveo s engleskog rukopisa, J. 7.) (СК

Beleška.

Smrt jednog saradnika „Nove Evrope".

Tek nakon više mesecA4 saznajemo za smrt jednog našeg vrednog saradnika, Rusa, koji se posle Rata doselio u Jusoslavij, Aleksandra Grombaha.

Rodjen u Rusiji (1874), de je pre Svetskog Rata bio šefom Odeljenja za Narodnu Prosvetu Moskovskog Gubernijskog Zemstva, koje je zvanje napustio da bi se posvetio isključivo naučnom i književnom radu, i osobito psihologiji dece i mladeži, Aleksandar Grombah mobilizovan je odmah na početku Катја kao rezervni oficir. Posle Revolucije, sa poslednjom evakuacijom sa Krima {novembra 1920), on dolazi u Jugoslaviju i ostaje tu sve do svoje smrti (30, novembra 1936, u Beogradu).

U »Novoj Evropi« javio se prvi put godine 1925, sa člankom »Iskonski greh današnje kulture« (knjiga XI, broj 9). Naročitu pažnju izazvao je njegov članak o slo bodi štampe DO borbi za slobodu duha«, broj od decembra 1930); a posljednji njegov članak u »Novoj Evropi« DO narodnim pos lanicim aa«) izašao je kao uvodnik, u broju od 26. aprila 1935.

Beležimo smrt ovog skromnog i povučenog ruskog pisca ı intelektualca, želeći mir pepelu njegovu u bratskoj mu zemlji.

—C—

272

O A O