Nova Evropa

и цијеле земље. Тек када се ово буде остварило, тек тада ћемо стварно посједовати море, које данас само волимо и пазимо, тек тада ћемо бити права поморска држава. Јер к мору нас тјера и природа и живот и искуство, и традиција и повијест и географија.

За успјешно ријешење јадранско-опћенацијоналног проблема треба дачитав народ, а несамо онај са Приморја, инстинктивно осјети и увиди: да свака поморска држава, поред јаке копнене војске, мора имати и јаку морнарицу, будући да је са нашом одбраном мора нераздруживо повезана судбина читаве наше заједнице, па стога повољно ријешење тога проблема представља једну од највећих нацијоналних и државних потреба, која не извире ни из каквих агресивних намјера већ из оправдане жеље за мирним, сигурним, и независним животом и развитком, те за очувањем опћег мира. Никако не желимо и не тражимо туђе, али желимо и хоћемо да задржимо оно што је од преко хиљаду година наше, и што смо врло тешко, након вјековних мука, поновно стекли. Поморска држава која не располаже властитом флотом и која — из сопствених побуда и са властитим средствима, која добра економска политика мора наћи, — не искоришћава привредне могућности у вези са морем, која дакле није свјесна важности мора, у ствари није друго до колонија туђинаца, и она њему у миру, у једној или другој форми, стално плаћа огроман данак, а у рату се тај данак катастрофално повећава. Овај данак, са његовим поразним моралним и материјалним посљедицама, тешко могу изједначити и најсјајније — евентуалне — побједе на копну.

Према тому, буђењу и дизању поморске свијести и систематском упућивању наших мисли и нашег дјелања у правцу мора, треба да буде посвећен рад свих родољуба. »Јадранску стражу«, чији је рад намијењен сваком без разлике, без обзира на крај у ком живи и на његову политичку оријентацију, треба свако да пригрли, јер Море је својина дијеле државе и оно нам свима има бити подједнако свето: без њега ни један дио наших нацијоналних територија не може рачунати на прави напредак, развитак, и сигурност. И у прошлости је наш народ био најачи онда када је тежио к мору и ослањао се на Јадран; па ће такав битин у будућности. На мору је наша судбина!

Никола Станковић, вицеадмирал у м.

346

ON