Nova Evropa

Polemika.

I, Baljkas — Dr, Ciliga, 1

Na moj članak u »Kulturi« od 1. rujna 1937, kojim sam pokušao osvijetliti »misiju«ć G. Cilige makon njegova povratka iz Rusije, ovaj Je odgovorio u »Novoj Evropi« od ožujka ove godine, nastojeći da stvar na svoj način prikaže. Da čitaoci »Nove Evrope« ne bi ostali pod dojmom tog jedmostranog prikaza, neka mi bude dopušteno da se ponovno osvrnem na predmet i istaknem neke važnije momente.

Prije svega, G. Ciliga u svom odgovoru ni jednom riječju me opovrgava moje navode, da mi je jednog februarskog dama 1936 godine u jednoj pariskoj kavani otvoreno priznao: 1) da svoje izbavljenje iz Sibira duguje fašističkoj Italiji; 2) da je za njega u više navrata intervenirao talijanski ambasador u Moskvi; i 3) da se je Rimska Vlada, prijeteći čak diplomatskim represalijama, upustila u direktne pregovore sa Moskvom, kad se Je ambasadorovo zauzimanje pokazalo nedovoljnim. CG. Ciliga, osim toga, me poriče da su ga, u svoje vrijeme, talijanske fašističke vlasti, radi bune i veleizdaje, osudile na smrt, a ida su mu te iste vlasti sada — izdale pasoš, kojim se on slobodno kreće po Italiji i izvan Italije.

Polazeći od tih postavaka, meka svako prosudi, da Hi se za moju optužbu može reći da je »klevetnički istup«. Fašizam ne mazi svoje neprijatelje, već ih fizički istrebljuje 1 izvam svojih granica; a pomato je da ni više-manje demokratske države ne štede svoje protivnike. Kako onda možemo uzeti normalnim zauzimanje fažšističke Italhije za Ciligu? I neidući za stranim primjerima, kojih ima sigurno bezbroj, navešću samo svoj vlastiti slučaj. Za razliku od С. Cilige, Ja sam, u pravnom smislu, neporočan gradjanin, t. ј. sudski nekažnjavan: mapustio sam zemlju 1999 godine, s urednim a ne lažnim pasošem kao Ciliga: svake godine sam se prijavljivao kod poslanstva i produžavao pasož, a živio sam ne političkim životom u Moskvi kao Ciliga, nego kao najobičniji iseljenik u Americi. Usprkos tome, čim sam, u prvoj polovini 1936 godine, stigao u Split, oduzet mi je pasoš i podvrgnut sam izvjesnim mjerama sigurmosti. Eto tako postupa vlada koja nije fašistička, dok vlada s autentičnim fašističkim režimom; toliko mazi jednog svog podanika

189