Nova Evropa

s drugim u neposrednom dodiru, a. u ovima se nalazi 2,495.633 Nemca. Pored ovih, ima još 736.005 Nemaca u srezovima sa češkom većinom, dok u tih osam pograničnih srezova živi i 440.561 Čeh i 10.458 članova drugih narodnosti. Iz ovih srezova nije mogućno načiniti jedinsbvena etnička područja, pa je nemogućno stvoriti teritorijalnu avtonomiju. U praksi se ne bi dalo izvesti ni prisajedinjenje ovoga područja Nemačkoj, nego bi se morala povlačiti nova granica, koja bi opet bila nemogućna, budući da bi sa 2,321.847 Nemaca bilo prisajedinjeno Nemačkoj i 399.215 Čeh4, dok bi 909.841 Nemac još uvek ostao u Češkoslovačkoj; a ako bi se nova granična linija tako povukla da obuhvati nesamo pogranične srezove nego i memačke »otokeć, koji nemaju veze sa glavnim nemačkim područjem, onda bi više srezova sa češkom većinom moralo biti prebačeno u Nemačku. Na taj način bi se stvorilo stanje koje bi još manje odgovaralo pravičnoj podeh.

Ali, glavni razlog protivu prisajedinjenja Nemačkoj ротаničnih srezova sa većinom nemačkog stanovništva leži u činjenici, da bi nakon оуаКе ipodele vrlo brzo i ono što bi još ostalo od Češkoslovačke došlo pod nemačku upravu. Češkoslovačka bi bila naprosto · lišena neophodnih geografskih i — što je još važnije — privrednih uveta za održanje svoje nezavisnosti. I sami koreni češkoslovačke slobode bili bi presečeni. Češka i Moravska tvore u svom sadašnjem obliku, koji se nije menjao od Srednjeg Veka naovamo, jednu organsku geografsku, ekonomsku, i političku celinu. U privrednom pogledu, više srezova ovih pokrajina tako su medjusobom povezani i jedan od drugog zavisni, da bi njihovo blagostanje i napredovanje potpuno zatajili ako bi im se ta povezanost raskimmula. Ma što se mislilo o granicama uopšte, jedmo je pouzdano. bar što se tiče sadašnje granice izmedju Češkoslovačke i Nemačke, da ovde nije ipvršena neka umetna tvorevina već da je ova granica predodredjena geografskim i ekonomskim uvetima, usled čega je i trajala vekovima. Aikko ko preporučuje, da se ovo današnje raspraviljanje okonča razdvajanjem ovoga geografskog, ekonomskog, političkog, i istorijskog jedinstva, morao bi prihvatiti ı neophodnu posledicu ovakoga postupka: ili da Češkoslovačke nestane sasvim sa mape Evrope, ili da postane prosto vazalom još Veće N emačke.

Ali otuda sleduju dalje neizbežne posledice: otvara se put nemačkom prodiranju m sve podunavske i balkanske zemlje, sa svim njihovim bogatim izvorima sirovind, poljoprivrednim i industrijskim. Nemačka bi tada imala na raspoloženju nesamo veliku meta-

278