Nova Evropa

saradnje, koja па jednoj strani neprekidno nastoji postići prijateljski sporazum sa svim svojim susedima, i poimence sa Nemačkom, a na drugoj strani održava: sistem sigurnosti koji se osniva na savezu i prijateljstvu s onim državama koje imaju s njome zajedničke mterese.

Medjutim, Češkoslovačka se ne oslanja samo na pomoć koju bi joj mogli pružiti njeni saveznici i prijatelji, već pre svega i više svega ma svoju vlastitu snagu. lako ova snaga nije možda dovoljna da odbije eventualni napadaj Nemačke, ona je zacelo dovoljna da odoleva mavali u saradnji sa snagama svojih saveznikša i prijatelja. U zabludi je svako ko misli, da bi lak vojnički poduhvat bio umištiti Češkoslovačku; za to bi bilo potrebno bar iri milijona ljudi. Ovo bi lako bilo pokazati iznošenjem, podataka o njenoj vojnoj snazi i o njenim ekonomskim i vojno-privrednim izvorima, efektivnim i potencijalnim. Ali to ostavljamo za drugu priliku.

Метпаска рторакапда, doduše, govori olako o vojnim mogućnostima Čežkoslovačke i o njenoj sposobnosti za odbranu; ali ozbiljni nemački vojni stručnjaci imaju vrlo visoko mišljenje o njenoj vojsci, i to ne kriju. Pomati »Markomannus« (u svojoj knjizi >»Prennpunket Bohmen«, iz godine 1935) otvoreno kaže: »Češkoslovačka bi, wu slučaju rata, bila za Nemačku tako opasna, da bi najbolje rešenje bilo ako bi se moglo Češku razbiti kao velik orah klještama. Samo što je jezgro toga oraha otporni češki narod, koji ima veliku i moderno opremljenu vojsku«. Podaci i komentari ovog nemačkog vojnog stručnjaka izneseni su pre tri godine; u medjuvremenu je Austrija prisajedinjena Nemačkoj, pa je južno krilo češkoslovačko-nemačke granice svinuto za nekih 200 kilometara prema istoku, a s njime i baza za memačke vojne operacije. Ali su istodobno, za poslednje dve godine, izgradjene ogromne prepreke protivu svake navale u vidu utvrdjenja duž prusko-šleske granice i prema Austriji, a nalaze se u gradnji utvrdjenja i svud uokolo na medjama izmedju Republike i Rajha. Sve bi to naravno, skupa sa svim ostalim privrednim i vojnim tekovinama i izvorima, znatno povećalo snagu Nemačke, ako bi joj ikada Češkoslovačka pala u ruke.

Napokon, treba sasvim otvoreno reći: Češkoslovačkoj je zagarantovana ruska pomoć, pa bi bilo grešna neopreznost ako bi se ona nje odrekla bez osiguranja ovake garancije s druge koje strane: da i ne govorimo o mogućnosti da se Rusija okrene protivu mas, akko bismo raskinuli s njom prijateljske veze.

280