Nova Evropa

— Skupštinom, budući da je u toj Skupštini napuštanje zastave # traženje bolje konjunkture postalo pravilom: ali vladini krugovi tvrde, da je Vlada hijela da iskoristi povoljno raspoloženje, izazvamo postisnutim muspjesima na medjunarodnom i privrednom polju.

Dosadašnja izborna kampanja prošla je bez većih dogadjaja i u relativnom miru. Najveći dogadjaj bio je ı ostao saradnja JNS sa blokom opozicije, te izvjesna istupanja iz Jugoslovenske Narodme Stranke. Kao što je poznato, u prošloj Jegislaturi, JNS — kao »ancien regime« (samo po svome nosiocu!) — mašla se sticajem izmijenjenih prilika u mezavidnoj »splendid isolation«, w borbi na jednoj strani protiv režima a na drugoj protiv izvanparlamentame opozicije. Budući da nakon raspisivanja novih izbori saradnja sa režimom nije dolazila u obzir, a u slučaju samostalnog istupamja postojala ozbiljna opasnost da se uopće ne stigne ma izbore, ostala je samo mogućnost saradnje, bar tehničke, sa Blokom Spora-: zuma. Ovaku tehničku izbornu saradnju zagovara i sdm izborni zakon, uz teške unutrašnje ı medjunarodne prilike. Rješavanju Hrvatskog Pitanja dat je prijoritet od svih stranaka, a vodja Hrvata priznao Je ponovo, kao i u sporazumu s beogradskom opozicijom: monarhiju, dinastiju, zajedničke granice, narodnu odbranu, parlamentamu vladavinu, gradjanske i političke slobode. Prema shvatanju opozicije, buduća Skupština imala bi jedinu zadaću, da donese moveliberalne političke zakone (za čiju je himu izmjenu prošla Skupština dala Vladi u tri maha ovlaštenja, te čija je izmjena bila više puta i obećana). Prilaskom JNS opozicijskom bloku proširen je krug onih koji smatraju da treba što prije i pošto-poto riješiti Hrvatsko Pitanje, na način prihvatljiv za Hrvate; na drugoj strani, kandidatura mosilaca Šestojanuarskog Režima na opozicijskoj listi označava i ovu listu kao izrazito državotvornu, — ako je uopće dosada iko mogao sumnjati u tu mjenu osobimu. U tome leži sva-. kako velik državni interes ove iako samo »tehničke« saradnje. Istupanju pojedinih članova iz JNS, ovom prilikom, vladina štampa pokušala je dati pretjeran mačaj. U stvari, poslije dugogodišnjeg prečišćavanja, oslobodila se ova stranka konačno oportumist4, što. joj omogućuje da gleda mirnije na stvarno stanje i raspoloženje u zemlji, te da prema tome podesi i svoje držanje.

Dosada su stranke bile zauzete postavljanjem sreskih kandi-. datura i vezivanjem kandidata za zemaljske liste, što izaziva na sve strane potrebu sastajanja i Копгемвапја wstramačkih foruma,

375-