Nova Evropa

мањи од округлог блока на гробу Теодорика у Равени. На четири угла имаће четири осмине секције кугле, као што је обичај на римским саркофазима, — тежак и гломазан покров, као туга на срцима мајки којима је свима, милијонима мајки, ту син покопан. Осмеро тих симболичних мајка подржаваће тај тешки покров: четири на источним, а четири на западним вратима; у све, осам колосалних каријатида од јабланичког гранита подржаваће га на својим главама. Оне су силне духом и тијелом. Тијелом не показују мучна напора; а лицем не показују очајне туге, него неку сјетну, надљудску, предану мирноћу. За њих је народни шјесник спјевао оне вјечне стихове:

И ту мајка тврда срца била, Да од срца сузе не пустила;

а кипар је те стихове укалупио у гранитни израз њихова јуначког лица, како доликује мајкама Југовића. Нису то охронуле него младе мајке, које ће својом снагом и бујним дојкама одгојити тићеждраловиће, да им не изгине племе, и да се народу не утрне свијећа. Не смију оне сузама заражавати млада срца, и ниједној не тече суза низ лице. На њихову образу морају учити сви који се дођу поклонити сјенама жртава Рата Слободе, како треба умирати, да та слобода не утрне, и предати њезину луч наредном покољењу, да ово буде спремно жртвовати се по примјеру пустог реда покољења прадједова, кроз тринаест вјекова. Тих осам џинеовских мајка чини ти се да би могло носити свод небеса, попут Херакла, — свод небеса народне будућности, свепрегорном преданошћу, мирно и ведро, као што је миран онај ко је свјестан да врши једну велику дужност.

У великим су грађевинама каријатиде обично на један калуп саливене, или по једном моделу клесане: баналне, савршено симетричне љепоте, без израза; каткада им је доње тијело претворено у четверсугласти ступ, попут херма, који се према доље сужава, а према њиховим боковима шири. Узор су свим каријатидама Коре Ерехтејона на Акрополи, — прекрасне дјевојке које не пожазују никакова напора, нето носе камене греде с оном истом елетанцом са којом су атенске дјевојке носиле на панатенејским овечаностима кошарице пвијећа. Мештровићеве каријатиде су посве различите једна од друге по типу и по ношњи, али све ванредно мирне и свјесне своје титаничне силе, којом носе своју

тешку дужност. Уклесане су од модруљастог гранита из Јабланице,

402