Nova Evropa

Spomenik Мехпапот Junaku na Avali.

Blaženopočivši Kralj Aleksandar, prilikom svojih čestih šetnja po Avali — još dok je ona bila divlja i neuredjena —, došao je na misao, da se na njoj podigne velik i trajan spomenik Neznanom Jumaku, koji bi zamenio skromni krst što ga je — godine 1922 podigao bio zahvalni narod Sreza Vračarskog na mestu gde je poginuo jedan od mnogobrojnih neznanih junak4 Svetskoga Rata.

To mesto postalo je narodnim. svetištem, simbolizirajući žrtve prinesene na oltar Otadžbine kroz vekovne borbe za oslobodjenje i ujedinjenje: ali je spomenik ma njemu bio i suviše malem u odnosu prema svojoj stvarnoj veličini, pa je najveći i najpoznatiji junak za oslobodjenje i ujedinjenje našega naroda, »Njegovo Veličanstvo Kralje — kako je glasilo naredjenje tadašnjeg Ministra Vojake i Momarice (Pov. Gj. Br. 1800 od 21. marta 1934) — »odlučio, da o svom trošku, uz pomoć vojske, podigne na Avali nov, veličanstvei spomenik Neznanom Junaku«.

Svoju zamisao poverio je blaženopočivši Kralj svome prijatelju Tvanu Meštroviću, najslavnijem živom svetskom vajaru, smatrajući ga najpozvanijim da je ostvari; a ovaj ju je odmah svesrdno prihvatio i uskoro izneo pred Kralja konkretnu skicu Spomenika. Meštrović je predložio, da se sagradi hram, mauzolej, od tvrdog kamena, u vidu ogrommog sarkofaga, n čijim temeljima bi počivale kosti Neznanoga Junaka; s obe strane Groba, na ulasku i na izlasku iz hrama, stajale bi po četiri karijatide, žene u narodnoj mošnji,

386