Nova Evropa

i Save, a preko njih plodne ravnice; prema istoku, niz Dunav, u vedre dane vidi se Smederevo sa svojim starim gradom, a još dalje silueta Karpatskih Planina; na jugu, šumoviti Kosmaj, Bukulja i Rudnik, i — dalje prema zapadu — planine dinarskog sistema. Vrh i podnožje Avale obrasli su crnogoricom, a ostali delovi lisnatim drvećem, pretežno hrastom di bukvom. Za vezu s podnožjem i sa glavnom saobraćajnom arterijom (Beograd— —Mlademovac) služe dva automobilska puta — uzlazan i silazan — koji polaze i sastaju se u podnožju na Avalakom Drumu, a na severnoj padini, bliže vrhu, pred Hotelom na Avali, što ga je (godine 1931) sagradilo Ministarstvo Šum4 i Ruda. Nedaleko od Hotela nalazi se Planinska Kuća Srpskog Planinskog Društva. Vrhove Avale, počev od Hotela, opasuje staza. Која — iz visine ptičjeg leta — pravi atisak džinovske stope; dok Hotel ma Avali i podnožje vezuje i pešačka staza, koja prolazi kroz najlepši predeo Avalske Šume. U podnožju je električna centrala, bunari za anabdevanje Hotela vodom, i malo naselje: a podalje, uz severne padine Avale. nalazi se selo Beli Potok.

Glavna pitanja koja je trebalo rešiti, pre nego što se počne s izgradnjom samoga Spomenika, bila su — prema izveštaju pukovnika Živanovića — sledeća: rušenje staroga grada; snabdevanje vodom s pomoću bušenja potrebnog broja bunari u podnožju Avale, a na mestima koja se pokažu za to podesna, i vezivanjem na dunavski vodovod: izgradjivanje terase na mueatu starog grada, u čiji bi sastav imali da udju temelji za novi spomenik; transport kamenih blokova iz kamenolom4 i majdand i sveg ostalog materijala, do na vrh Avale, te gradjenje i uredjenje potrebnih puteva i nabavka orudja i sredstava za saobraćajne i druge radove; orgamizovanje radne snage, poglavito vojne, i poveravanje uprave rukovaocima radova i starešinama, te smeštaj ljudstva i materijala i njihovo гпађдеуапје; 1 — napokon — plan rada. uz ostale mere {telefonske veze, regulisanje privatnog saobraćaja i pristupa, i t. d.).

Na oanovu ovog izveštaja realizovana su pitanja projektovanih radova, te na njemu baziraju i sva docnija naredjenja u vezi s izgradnjom Spomenika. Još 5. aprila upućen je jedan inžinjerski kapetan (Robert M. Murko), da odmah izvrši detaljno rekognosciranje staroga grada na Avali, u cilju tačnog proračuna materijalnih potreba za rušenje i sastavljanje plana rada; a 11. aprila, u 9 časova pre podne, stigli su prvi vozovi na železničku stanicu Ripanj,

388