Nova Evropa

pravcu. I ja lično imam puno poverenje u Hrvatsku Seljačku Sitranku i poimence u njezina vodju, G. Dra. Mačeka, koji mudro i uzdržljivo čeka na čas da teren za aktivno učešće u dnevnoj politici bude pripremljen. Ja sam od svoje strane spreman da sve učinim što do mene stoji, da taj čas što pre nastupi, te da Udružena Opozicija uzmogsne punom parom ući u borbu za zajednička demokratska načela, koja bi došla do izraza u preuredjenju državne uprave. Stoga,

4) kako sam već rekao, ne prezam ni za iIrenutak, da se to preuredjenje izvede po uzoru na ustrojstvo složenih (t. J. federalistički uredjenih) država Zapadne Evrope i Amerike, a uveren sam da će i u Srbiji — kad se pravilno shvatit i objasni ovako uredjenje države — brzo uhvatiti korena, odnosno da će prema njemu nestati nepoverenja, koje danas Još u tom pogledu vlada bilo usled neupućenosti bilo što to tako treba elementima koji su naučili oduvek da u mutnome love. Na našim javnim radnicima, a osobito na našim stručnim pravnicima je, da nam u pojedinostima objasne sve što je potrebno da znamo o vrstama državnog uredjenja ı o tome kako je ono izvedeno na raznim stranama; ja prvi priznajem, da ću se u tom pravcu rado dati poučiti od svakog ko o tome više zna nego ja.

Tako mam je, ih otprilike tako, govorio G. Ljuba Davidović,

završujući svoje kazivanje ovim rečima:

ма

Hrvati su suveren narod и оуој državj, isto tako 1 toliko kao i mi Srbi, sa svim svojim karakteristikama i osobinama, i kad su identične i kad su različite od srpskih. Pa ako je bilo krivice i sa njihove strane, oni tmadu razloga da se žale da su bili zapostavljeni i u materijalnom i u moralnom pogledu, pa je zato — posle sedamnaestogodišnjeg iskustva opravdano njihovo traženje takvog preuredjenja države, koje će im pružiti jače garancije da neće biti u bnduće presizanja na njihovu štetu.

АГ. Др. Влатко Мачек, шеф Хрватске Сељачке Странке данас од свих признат вођа хрватског народа, изјављивао се, исто то доба, отприлике овако:

Позивајући се на своје раније изјаве, при којима у цијелости остајем, могу Вам поновити — у одговор на питања од Вас постављена слиједеће: Сматрам обичном смицалицом — из школе »подвала« и »удешавања« — крилатицу коју шире било злонамјерни а свјесни, било неупућени и несвјесни викачи: »Хрвати неће ову државу«. Напротив: Хрвати поричу свакому право да уопће поставља питање на тај начин; они су на својој прадједовској груди, те за свој однос са њоме немају никоме да полажу рачуна. Ако је држава исто што и слободна отачбина, онда Хрвати не пуштају и не признају никоме да је више воли од њих. А ако је, против тога нашега начела, нечија прћија, онда је опет смијешно то питање постављати, јер је одговор унапред јасан. Кому за љубав, или пред киме од страха, бисмо ми Хрвати имали да признамо оно што није наше или да се одречемо онога што је наше одкада за себе знамо

11