Nova Evropa

П. Михајло Драгоманов,

ЖКористимо се љубазношћу Уредништва часописа »Тће 5јауопје and Еаз-Епгореап Немјем« — које нам је дало генералну дозволу да преносимо чланке који могу интересовати наше читаоце — да, у допуну чланка испред свог, од истог писца, једног од истакнутих украјинских историчара, донесемо, у скраћену преводу, следећи чланак о Михајлу Драгоманову, који је — уз Михајла Грушевског — централна личност украјинског покрета; њих двоје — Драгоманов и Грушевски —- углавном су тај покрет и створили. Овај чланак је објављен у априлској свесци Ситон-Ватсонова часониса за годину 1938.

Уредништво.

Михајло Драгоманов родио се године 1841 усред Украјине, у Полтавској Губернији, на имању имућне племићске породице. Одгојен на селу, још се у детињству упознао с украјинским језиком, песмом, причама, легендама, обредима и обичајима, са народним традицијама, и заволео их је. Његов отац, који је провео двадесетичетири године у Петрограду, био је прави тип руског интелектуалца свога доба: знао је француски и енглески, а ње гови погледи на свет представљали су мешавину хришћанства, филозофије ХУШПЕ века, јакобинства, и демократског цесаризма. Либералне и напредне идеје, које је Драгоманов усвојио од оца, још су више ојачале код њега у гимназији, под утицајем слободоумних професора; још као студент Универзитета у Кијеву он узима активна учешћа у раду прогресивних кругова кијевског друштва, попменце у организацији такозваних »недељних школа« за пук, које су радиле само недељом и блатданом. Дотле је Драгоманов припадао руској омладини, задојеној космополитеки-напредним идејама неистичући ниуколико украјински нацијонализам; али, у »недељној школи«, њему се ускоро намеће питање: који језик има да буде језиком наставе; и дошао је до уверења, да се најбољи резултати постизавају ако се служи матерњим је зиком слушача, дакле украјинским. У томе смислу објавио је више чланака у петроградским новинама и часописима.

Почетком Седамдесетих почиње и научни рад Драгоманова : он је штампао (1870 и 1871 више историјских расправа; али се највише бавио проучавањем украјинске прошлости и садашњости, као члан Југозападног Одељења Импер. Руског Географског Друштва у Кијеву, где су се у то доба скупили били најистакнутији украјински родољуби. Поред више омањих чланака из украјинске књижевности, историје, фолклора, и у заштиту употребе украјинског

146

BAE ван