Nova Evropa

(zdravstvene ustanove i kretanje bolesti), o socijalnom osiguranju i o kriminalitetu. Peti dio sadrži podatke o javnoj upravi, državnim finansijama, monopolima, carinama, i o samoupravnim finamsijama.

Kad se uporedi ovaj godišnjak sa onim za 1936 (objavljen krajem 1937 godine), opaža se prije svega da nema stalnog reda u objavljivanju podataka: neki se podaci objavljuju svake godine, a neki izostavljaju: neki se objavljuju istim redom i u istom obliku, a neki različno po godinama: meki su i suviše detaljisani, a meki samo sumarni. Neki su podaci svrstani po banovinama, neki po drugim teritorijalnim oblastima, neki po materiji. Neki se podaci dopunjuju, neki ponavljaju, a mekih mema nikako. Očito je, da nema jedinstva ni mjere u našoj državnoj statistici i zvaničnom prikupljanju i objavljivanju podataka.

Svi su statistički podaci, po svojoj prirodi, relativno stalni ili promjenljivi. Stame podatke treba tačno utvrditi, obraditi, i objaviti odjednom za dug perijod. Takve su prirode geografski podaci: površina, položaj, oblik i sastav zemlje. Kakva smisla ima, nanprimjer, ponavljati granice zemlje, planinske vrhove, jezera, i ostrva?... Drukčije se mora raditi sa promjenljivim podacima. Broj i kretanje stanovništva, obradjena površina zemlje, proizvodnja i preradjivanje dobara, promet (trgovina i saobraćaj) i finansije zemlje, podvrgnuti su doista čestim promjenama, koje se promjene moraju opažati i Češće objavljivati. Ali, ni to ne mora biti svake godine, — nema zato ni sredstava ni tehničke mogućnosti. Samo nekoji od ovih promjenljivih podataka, zapravo samo vrlo promjenljivi (kako što su, maprimjer, podaci o rodu zemlje, o trgovini i finansijama), morali bi se objavljivati svake godine: a ostali (naprimjer, o stanovništvu, o stoci, o saobraćajnim putovima i javnoj organizaciji), dosta je da se objavljuju i u dužim perijodima. Glavno je, da su svi ti podaci dobro utvrdjeni i sistematski razradjeni, i da se objavljuju po utvrdjenom redu, tako da se mogu poredjivati. A sve to da se čini i nekim redom detaljisanja po važnosti. Nije, nažalost, kako je naprijed rečeno, ovako sistematski sastavljen statistički godišnjak naše državne statistike; i to mu Je glavna mana. Ali i ovakav kakay je, statistički godišnjak daje bogat pregled gradje za proučavanje našeg narodnog i državnog života.

J. Z.