Nova Evropa

Економски преглед: Потреба планске привреде (8. Манакинј „. =. .. .. 209

Da li je američka privreda „prezrela (А. Бе) .. .. _. _ - 215

Књиге и листови: Аутентична ратна књижевност („Глад и тамница“ Језди-

мира Дангићи) (-ч-) . II - . -. 220 Вејегка: М]/аафшиг Бохоу (4) 2... .. .. 224

Zagreb. 26. juna 1940.

Ova sveska »Nove Evrope« izlazi kao dvobroj. za }umi i juli, ostavljajući mam slobodu da — u današnjim mutnim političkim prilikama u Evropi, kad se dogadjaji sustižu i miko me može mzmati šta nosi dan a šta noć, — idući broj izdamo bilo u julu bilo n avgustu. Molimo naše pretplatnike da ovo prime К znanju, a mi ćemo nastojati da u svakom slučaju izdamo list ma vreme i ispunimo svoju obavezu prema njima. |

Usled brzine kojom se razvijaju dogadjaji ma evropskom ratištu, pa i m. pozadini, te materijalne i saobraćajne nemogućnosti održavanja redovnih veza s inostranstvom, morali smo odustati od daljeg objavljivanja »debate o pravima čoveka& iz londonskog »Daily Herald«-a. Ali ćemo i dalje primati mišljenja naših suradnik4, izazvana Velsovom raspravom i anketom o tom predmetu. U tom smislu mapisam je i kratki esej Dra. Slobodana Popovića, koji donosimo na uvodnom mestu ovoga broja.

Na omotu prošloga broja obećali smo posvetiti jednu svesku »Nove Evropeć Novoj Rusiji, te doneti ı porсеје triju majistaknutijih ličnosti Ruske Revolucije: L .enjina, Trockoe, i Staljima. Zbog veličme ovih članaka, ne možemo ih objaviti sve u jednoj svesci, pa stoga dajemo zasad — mz političke preglede o odnosu Balkana i poimence Jugoslavije prema Sovjetskoj Rusiji — portret Lava Trockozg: a ostale ćemo doneti kasnije, u toku godine.

Uredništvo „Nove Evrope“.