Nova Evropa

морале пропасти. Ако ради ничега другога, а оно ради тога што не би биле у стању организовати добру и потребну војску (општа војна обавеза) и одбранити своју самосталност према вани. Дакле, где је мера конзервативности и либералности режима у држави»

По природи својој, и кад не би било погибељи извана, свака би држава као организација власти била далеко од сваког либерализма (демократизма). Погибељ извана јесте дакле једини разлог и једини извор либерализма у држави. Али та погибељ извана је уједно и мера сваког либерализма. Само она либерална држава која је створила повољне услове за живот најширих слојева кадра је изградити у читавом народу осећај заједничких интереса у сукобу према вани, кадра је изградити нацијонални осећај и нацијоналну војску. Међутим, либерализам не сме ићи тако далеко, да држава престане бити организацијом власти, која чува друштвени поредак. Јер, поредак једнакости нико не чува (анархија), те таковој држави прети унутарње расуло; а поврх тога, такова држава није у стању организовати добру војску, која је потребна за њезину одбрану према вани.

Говоримо уопште, пошто смо узели полазном тачком пример нацијоналсоцијалистичке Немачке. А како стоји код нас, и којим правцем треба да се крећу наше реформег То није тешко назрети из оног што смо довде рекли, бар према оном како ми о томе мислимо и судимо; наравно, кад се у свему узму нарочито у обзир наше специјалне прилике и потребе. У сваком случају, и наше реформе треба да буду довољно конзервативне, да би у земљи био сачуван грађански друштвени поредак и успостављен ауторитет државне власти, која тај поредак има да чува, и довољно либералне, да држава буде у стању изградити нацијонални осећај у читавом народу, па према томе и добру војску за одбрану према вани. А све реформе које одговарају овим условима треба без одлагања провести, и све реформе које тим условима не одговарају треба одлучно одбацити.

Др. Б. Стопар.

13