Nova Evropa

Kad smo na ovu izjavu reagirali — Ivan Meštrović, kipar, Joza Kljaković, slikar, i Dr. M. Ćurčin, urednik »Nove Evrope«, — sledećim pismom (od 8. februara) Uredništvu »Hrvatskog Dnevnika«:

O »Hrvatskom Dnevniku« od 6. veljače objavljena je medju bilješkama (»Politički život«) izjava Mirka Glojnarića, u kojoj kaže, da se je »uvjerio«, da mu je — u njegovoj knjizi »Masonerija u Hrvatskoj« — »priličan broj imena podmetnut od nesavjesnih ljudi, pa tako napose i ime narodnog zastupnika Dra. Tome Jančikovića«. Ujedno »duboko žali« da mu se to dogodilo, i kaže, da će »prave krivce pozvati putem suda na odgovornost«. Budući da su u toj knjizi, medju »imenima raznih osoba«, podmetnuta i naša imena, A mi ne vidimo drugog »pravog krivca« do samoga pisca, to smo pozvali njega putem suda na odgovornost, pa molimo Uredništvo »Hrvatskog Dnevnika« da i ovo Zabilježi.

oglasio. se pisac knjige »Masonerija u Hrvatskoj« ovom novom izjavom (u »Hrvatskom Dnevniku« od 13. februara): Točan je navod, da su gg. Ivan Meštrović, Joza Kljaković i dr. Milan Čurčin podnijeli protiv mene tužbu po zakonu o štampi. Ja ću u odgovoru na tužbu i na glavnoj raspravi iznijeti, što smatram potrebnim da kažem kao pisac knjige »Masonerija u Hrvatskoj«, a novine će, ako ih taj proces bude zanimao, moći s njega donijeti izvještaj, kao i odluku suda. Dok je stvar sub judice, smatram, da o njoj ne trebam u novinama diskutirati.

I povodom ove izjave Mirka Glojnarića napisali smo (19. februara) pismo Uredništvu »Hrvatskog Dnevnika«, s molbom da zabeleži i to: da nismo mi ti koji su otpočeli »u novinama diskutirati« o ovom predmetu, »dok je stvar još sub judice«, kako bi se moglo misliti po izjavi Mirka Glojnarića, već da je ono naše pismo usledilo tek povodom njegove prve izjave.

Sad ćemo svakako sačekati odgovor na našu tužbu i raspravu, i odluku suda, pre nego Što ponovo uzmemo тес po ovom predmetu, i naročito pre nego što pred našom javnošću pokušamo izvesti načisto, ko stoji iza pisca Ove knjige i svega što je u njoj, t. j. ko su ti »pravi krivci« koji sastavljaju i šire ovake podmetnute spiskove, te koji dopuštaju i navode druge nesavesne ljude, da blate i počrdama obasipaju ljude od ugleda i poštenja, pa bili oni ili ne bili slobodni zidari i članovi loža.

MOCI

56.