Nova iskra

- 107 —

Бо^е

Ооисе, кад већ морам једанпут умрети, Дај да умрем тамо где ме не зна нико; Да паднем у борби, к'о сви што су пали : Које нико није умео да жали Док су били живи. Ја сам но то свик'о.

Ја желим да умрем с једним тајним болом Што ме као мора притиска у души, Кога ништа није могло да залечи, Ни љубав, ни молба ни угешне речи, С болом што ме стално сажиже и гуши.

Ја желим да умрем невиђен и незнан, Там где туђе сунце, туђе стране грије, Под туђинским небом и зрацима ледним, Са болом у души и осмехом једним, Које никад нико разумео није.

Ми,лора,4 М. Петровит^

Трагедија у пст чиново, напиеао П.

СЕДМА ПОЈАВА Дон Фернанд. Дон Санчо. Дон Аријас Дон Санчо У брзо зацело омекшаће цео, Нашди га док беше јога од евађе врео. У првом тренутку, загрејаио тако, Пдеменито срце не пода се лако: Душа му је хола, ма да грех увиђа, Ал' јој то признање одмах се не свиђа. Дон Фернанд Ћутите, дон-Сапчо, и још знајте на то Да је и сам кривац ко га брани за то. Дон Санчо Слушам и ћутаћу; ал' вас молпм, сире, Још тек за две речи што ћо да вас смире, Пошто ћето о том прави појам стећи. Дон Фернанд Па шта сте му хтели у одбрану рећи? Дон Санчо Да душа, навикла на јуначка дела, Не би на нокорност спустнти се хтела.

; И Д Корнеј, е француеког превео Н. Ларјановић ЗТАВАК) Она и не схвата споразум без срама И с те једне речи ту]'а гро®а слама. Сувише жестине у дужност је део: Он би вас послушо, да је мање смео. Заповедите му да поправи ругу Руком, ојачалом кроз борбу нам дугу: Оклевати неће, ма нротив ког ношо, А ту му је талац, догод хоће, дотпо. Дон Фернанд Пркосите пошти; ал' праштам рад жића, Правдајућ' вам плахост жестином младића. Краљ, чија разумност лепше ствари гледи, Поданика својих крв радије штеди. Ја бринем за своје, бриге ми их хране, К6 и за удове глава што је бране. Други је ваш разлог што га војник збори, Други мој где један краљ има да твори. Ма шта он мислио, и још рекли људи, Да се гроФ покори. глас му оста худи. Он увреди мене: срам на старца вину Ког за васпитача изабро сам сину; Нанасти мој избор значи што и на ме Што и власт напасти узвишену за ме.