Novi Pazar

ŠabanHuršid, vjeroučitelj. 62 U vrijeme osmanlijske vlasti školaje radilabez ruhsatname. 63 Od 1925. godine, nakon izgradnje školske zgrade, sjedište škole nalazi se u Ribariću.

Slikabr. 7-ManastirCmaßekaukomejeradilaNarodnaškolaod 1901. godine,

ZAKLJUČAK U augustu 1914. godine počeo je Prvi svjetski rat. U Srezu štavičkom, kao i u svim okruzima, srezovima i opštinama u novim krajevima Srbije, nisu sprovedeni predviđeni izbori za časnike. Vršena je mobilizacija stanovništva. Stanovništvo Sreza štavičkog pripadalo je sandžačkoj vojsci, pod komandom vojvode Jovana Popovića (rodom iz Sjenice), koja je pretežno učestvovala u odbrani zemlje na dijelu fronta od Višegrada do Loznice. U toku Prvog svjetskog rata na području Sreza štavičkog radile su pojedine svjetovne škole i većina mekteba. Nakon završetka Prvog balkanskog rata, formiranja Sreza štavičkog, opština i organa vlasti u njima, približio se Prvi svjetski rat. Ovaj kraj je ostao izolovan od saobraćajnica; bez savremeno obrazovanih Ijudi, vođa stanovništva; bez razvijenih privrednih grana, izuzev stočarstva i ekstenzivne poljoprivrede. Opstanak stanovništva je bio otežan i neizvjestan. Golgote rata, stradanja i egzodusa ga nisu mimoilazile. Ali uvijek se kretalo uzlaznom putanjom. Stvaralo se od ničega sve što je najneophodnije zanapredak.

62 JAMP SN f. 546 - Statistička narodnih škola 1937/1938. godine i dokumenta školskih budžeta koje je finansirala opština; Vule Popović: Peštersko-štavički vihori - Hronika, Beograd, 2003. str. 117.

63 Milić F. Petrović: Isto, str. 348;

60

40/2017

Hivzo Gološ