Novi Pazar

Захваљујући свом географском положају, у централном делу Балканског полуострва територија Старе Рашке представља транзитну зону између централних делова Европе и Мале Азије. Становништво подручја југозападне Србије je још током праисторије успостављало комуникацију са суседним областима, што je углавном наставлено и у каснијим епохама. Претпоставља се да je римски пут Епидаурум-Нови Назар ишао преко Сјеничко-пештерске висоравни. Taj пролаз je j едини пролаз који све до данашњих дана води са западног у источни део Балканског полуострва. Развијена саобраћајна инфраструктура, тј. постојање пута у овом делу Балкана, кроз лимску и ибарску долину, била je више него неопходна првенствено због транспорта метала и готових производа, али и стоке. Комуникативност ове територије у римском периоду базирала се, пре света, на коришћењу магистралне комуникације која je из Приморја до лазила у горње Подрине и преко долине Лима, Сјенице, Новог Назара и Косова ишла даље на исток или у Македонију. 2 Од неолита и стварања првих сталних насеља, шире новопазрско подручје културолошки се везује за Косово и централну Србију. 3 Те везе су наставлене и кроз касније временске епохе, посебно кроз период бронзаног и старијег гвозденог доба, што je потврђено археолошким истраживањима на Пештери и у околини Новог Назара. Археолошки материјал са истражених локалитета припада култури Доња Брњица, названој по истоименом локалитету на Косову. Ова култура настала током бронзаног доба највећи успон достиже у 8. веку пре нове ере и распространена je на територији коју су почетком историјског периода насељавали Дарданци. 4 Аутаријати, који су живели на територији омеђеној Романијом, Дурмитором, Таром и Лимом, око 700. године п.н.е. продрли су на исток све до Голије и запосели пределе између Лима и Ибра. На пространој Сјеничко-пештерској висоравни и у долини Рашке сачувани су материјални остаци њиховог присуства. 5 (Сл. 1)

1 Рад представља реферат прочитан на међу народном научном скупу “Историјски и културолошки процеси у Старој Рашкој/Санџаку”, одржаном у Пријепољу 3-4. децембра 2010. године.

2 Д. Премовић-Алексић, Траса римског пута на деоници Пријепоље-Нови Пазар у светлу новијих археолошких истраживања, Новопазарски зборник 15/1991, 39-47. ћ

3 М. Гарашанин, Археологија новопазарског краја. Нови Пазар и околина, Београд 1969, 80-84.

4 Драгослав Срејовић, Праисторијска некрополау Дојевићима и њен значај заоцену етничке припадности становника долине Рашке у предримско доба Новопазарски зборник 1/1977, 74 (73-81)

5 Драгослав Срејовић, Културе гвозденог доба, Псторија српског народа , прва књига, Београд 1981, 56-57.

66

40/2017

Драгица Премовић Алексић