Novi Pazar

Арпад (1185), рођеном сестром краља Андрије 11. Штавише, за Андријиног сина, будућег угарског краља Белу IV, била je удата Марија (1218), ћерка византијског цара Теодора I Ласкариса, а за бугарског Јована II Асена била je удата Марија (1221), ћерка краља Андрије 11. Значи, Асени и Арпади су били двоструки пријатељи. И Асени и Немање су пријатељи јер je Болеслава, ћерка Јована II Асена, била удата за Владислава, другог синовца Светог Саве. На основу Теодосијеве тврдње произилази да су Бела IV и Радослав пашенози, па су, према томе, Арпади, Асени, Ласкариси и Немање вишеструки пријатељи.

„(У) Јерусалим ка животворећем гробу (1229) (оде Свети Сава). И опет оде ка његову часном служитељу патријарху Атанасију... и много пуха служаху заједно свету литургију код животворећег гроба слични светим одјејањем... И тако се са божанственом радошћу врати у свети град Јерусалим. И опет се порадова са богоносним патријархом Атанасијем... И измоли место на саздање манастира, и би му дано место од игумана и од све братије, и од часног патријарха Атанасија...". (Доментијан, 1938, стр. 153, 157, 159) „Свети... похита потом да отиде камо имађаше много жеље, у свети град Јеру салим, и да се по клони спасноме и животворном гробу Христа Бога... стиже у свети и жељени град Јерусалим, и ушав у свету божанствену цркву Вазнесења, поклони се... Би сјајно примљен од часног и светог патријарха Атанасија... Сутрадан сврши свету и божанствену службу у светој и велико) цркви васкрсења са светим патријархом. (Теодосије, 1997, стр. 151) На основу наведеног, јасно je да постојала велика блискост и пријатељство између јерусалимског патријарха Атанасија и архиепископа Саве. Међутим, не наводи се од када потиче њихово пријатељство и толико поштовање архиепископа Саве.

„...оде право у Анатолију (1229)... И када je лађа пристала, посла ка благоверном цару Калојану (Јовану Дуки Ватацу) да му даду коње... Када je то било, сам преосвећени оде ка благоверном цару, и цар га прими са љубављу као Божијег ученика и санаследника светих, и свељубазно угостивши га... Такође и богољубива царица (Ирина Ласкарис), пошто знађаше преосвећенога док je joui жив био отац њезин благоверни цар кир Теодор Ласкарис, и пошто га виде да je био у великој љубави са њезиним оцем... И тако им преосвећени даде мир Божји, и благослови њих и рођено од њих сина њихова кир Теодора (II Ласкариса)... И дошавши у солунски град... и тако се састаде са пријатељем својим царем кир Теодором (I Анђелом). И цар сатвори

94

40/2017

Живојин Р. Андрејић