O kulturama u Južnoj Srbiji

38

У јужној Србији, као год и у већем делу Балканског Полуострва, тражи се па искључиво мирисава ракија, и то

замирисана: анасоном. Зато је свуда чувена анасонлија.

Како је нашој воћној ракији природна пијаца југ и исток Балканског Полуострва, како јој се проходња може, у доста великим количинама, отворити у Азији, и 'и како се тамо троши јака ракија (она што се у нас зове препеченица) и замирисана анасоном, то би анасон требало култивисати у јужној Србији. А он тамо може успевати, кад дивљи успева у Шбванији и кад је успевао код Панчића у Београду.

Анасон се, уз то, употребљава и за друге зачине у храни, а из њега се иуље "цеди за извесне потребе. Зато се његово гајење може врло добро исплаћивати.

з

Пре две године сам кушао препеченицу анасонлију спреману у округу ужичком ва потрошњу у Јужној Србији. И за разлику од анасонлије која се прави даље на југу, ова је ужичка куд и камо лепша,

Наши воћни, насочито наши шљиварски крајеви,

| морају обратити пажњу на јужну и источну пијацу и

пећи јаку и анасонску ракију.

а.