O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
Пз опште повртарске i'pviio »зељ af, гајпмо у топлпм лејама поглавито: карфиол, кељ и келерабу. а) Карфиоп, (Brassica oleracea botrjrtis ; Blumenkolil oder Carfiol; Ohou-Fleur). Без сумње je карФиол најдрагоценије поврће, које се производи у топлим лејама. За производњу у топлим лејама, нема подеснијег ни бољег, но-што је; најранији ниски Хаге-ов (Haage’ allerfriihester Zwerg-Carfiol), само се треба побринути за чисто, ираво семе. Треба ra набавити непосредно од произвођача из ЕрФуртађ и онда је човек најсигурнији; од 20 грама семена, можемо имати за домаћу потребу довољну количину карФиола за 3 4 годпне, и онда се непосредна набавка и рентира, јер у другим несавесним трговинама подмећу »ерФуртскн ииски (С (обични), или „берлински писки <( карФиол, које су сорте од Хаге-овог много лошије. Хаге-ов је најнижи од свих данас познатих сората; кочањ му је тако низак, да се и не види, па му је с тога и лишће на земљу прилегло Ружа (цвет, сирац) му је доста велика, чврста и као снег бела, и тако се он у пуној мерп одликује свима оним особинама, које се од
Нааде et Schmidt, Kunstgartner in Erfurt.