Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 543

претседништво Општине града Београда. Ја сам уверен да сте Ви, као техничар по професији и као човек који се бави техничким радовима, довољно верзирани у комуналној политици, а кад се томе дода да сте Ви врло вредан и енергичан човек, онда се ја с правом надам, да ћете Ви водити општинске послове тако, како ће то бити само на добро нашег Београда, наше престонице. Београд треба да постане центар наше државе и да би се то постигло, да би се постигли они успеси које Београд очекује од рада своје општинске управе, ја молим Господу Одборнике да г. Претседника и нову управу свесрдно помогну у том њиховом тешком задатку. Само тако ако буде било потпуне једнодушности у томе заједничком раду, ја сам уверен да ће Управа општинска са Одбором показати велике резултате у општинским пословима који их очекују. Ја се надам, дакле, да ћете показати успеха у своме раду, и зато, честитајући Вам долазак на општинску управу, ја изражавам своју наду на овај свечани дан, да ћете Ви водити Општину правцем којим она треба да иде. Нека Вам је срећан и благословен почетак Вашег рада... (Затим се г. Савчић обраћа одбору): Господо одборници, растајући се с Вама, ја Вам, Господо, у име своје и у име г. Зађине, као досадашњег потпредседника, свесрдно захваљујем на помоћи коју сте за све ово време до сада искрено указивали општинској управи. Ја се надам, да ћете Ви ту исту помоћ свесрдно пружити и новој Управи. Ја мислим, Господо, да је овај рад који смо ми заједно радили са Вама, био само на добро наше престонице. Ја Вам, Господине Претседниче, поново честитам и молим Вас, да заузмете своје место. (За овим је нови Претседник Београдске Општине г. Милан Нешић, заузео претседничко место, бурно поздрављен од стране г. г. Одборника аплаузом и узвицима: Живео!). Претседник г. Милан Нешић: Господине Претседниче, Господине Потпретседниче, Господо Одборници! Почаствовани високим поверењем Његовог Величанства Краља, наступамо данас своју нову дужност Претседништва Општине града Београда. Пре но што бих Вам, ГоспоДо, рекао неколико речи, као увод пред ступање у своју нову дужност Претседника, допустите ми да Вам саопштим телеграм, који Је ново Претседништво, надахнуто оданошћу и лојалношћу према своме љубљеном Краљу, одлучило да данас пошаље са овог свечаног скупа. Телеграм Његовом Величанству Краљу гласи овако:

„Његовом Величанству Краљу Александру I Нишка Бања У моменту када нова Управа прима дужност, која јој је поверена Указом Вашег Величанства од 20. о. мес., Суд и Одбор Општине Београдске сматрају за своју прву дужност, да увере Ваше Величанство у своју пуну оданост, са изјавом готовости, да ће учинити све напоре у правцу потпуног сређивања прилика у Општини, као и свестраног унапређења Ваше престонице, чији је напредак у општем интересу. Изражавајући искрене осећаје те своје оданости, Суд и Одбор изјављује, да ће са оним истим одушевљењем и обзирима према целини наставити даљи препород Београда који је у интенцијама Вашег Величанства. Да живи Ваше Величанство! Да живи Краљевски Дом! Претседник Општине Града Београда, Милан Нешић"

Потпретседник г. Никола Крстић

(Сва господа Одборници саслушали су стојећи читање овог телеграма и пропратили његово читање сложним и бурним узвицима: Живео Краљ! Живео Краљевски Дом!)