Opštinske novine

Стр. 102

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Ко се ухвати да се са картом II класе вози у I класи, кажњава се губитком права на карту за текући месец, а у поновном случају да се казни губитком права на карту за свагда. Чл. 19. Сопственик претплатне карте који не обнови претплату, а не депонује карту у евиденцији према прописима чл. 13 Правилника, кажњава се губитком права на карту за 3 месеца унапред и да плати дужну претплату за неуплаћене месеце, а у поновном случају да се казни губитком права на карту за свагда. Чл. 20. Сваки сопственик претплатне карте дужан је уредно уплаћивати претплату. Ко се ухвати да се вози са картом за коју није обновљена претплата, кажњава се губитком права на карту за текућу годину, а у поновном случају да се казни губитком права на карту за свагда и оптужи дисциплинском суду за казну због преваре. Чл. 21. Сваки сопственик службене, претплатне и ђачке карте може карту употребити за вожњу искључиво лично. Ко се ухвати да карту да другом за вожњу, кажњава се губитком права на карту за свагда. Чл. 22. Онај сопственик службене и претплатне трамвајске карте, који карту прошле кален-

дарске године употреби за вожњу у текућој години изузев до 5 јануара т. ј. до пријема карте за тек. годину, — да се казни губитком права за свагда. Чл. 23. Кондуктери и контролори су дужни сваку бесплатну службену и ђачку карту сваке вожње прегледати и утврдити исправност исте: 1) да ли је употребљава сопственик; 2) да ли је обновљена претплата; 3) да ли гласи за дотичну пругу и 4) да ли одговара класи,па ако утврде коју од наведених неисправности, дужни су карту одмах на лицу места одузети и уз реферат предати саобраћајној служби Д. Т. и О. на даљи поступак, а у случају да се сопственик неисправне карте успротиви, одузети помоћу полицијске власти. Који кондуктер и контролор не поступи по прописима овога члана да се казни за злоупотребу трамвајских карата према прописима чл. 65 до 68 Стагута Д. Т. и О. Чл. 24. Који се кондуктер и контролор ухвати да дозволи вожњу помоћу легитимације осим лица наведених у чл. 16. Правилника —• да се казни због злоупотребе трамвајских карата према прописима чл. 65 до 68 Статута Д. Т. и О.. Чл. 25. Непознавање прописа овог Правилника никога не ослобађа од предвиђених казни.

Праммлник. © продашницама хлеба у Београду

Чл. 1. Продаја хлеба у Београду вршиће се у продавницама и на начин како је прописано овим правилником. Чл. 2. Продавница мора бити одвојена зидом од осталих просторија и не сме бити у комуникацији ни са спаваћом собом ни са приватним просторијама. Чл. 3. Забрањује се продаја хлеба у неозиданим просторијама, баракама, капијама, на тезгама и отвореним трговима. Продаја хлеба не сме се вршити по радњама које нису пекарске, или у којима се не продају пекарски продукти. Чл. 4. Продавница мора имати довољно слободне површине и бити приступачна потрошачима. Ако је продавница уз пећ, излог мора бити затворен стаклом. Излог не сме бити отворен нити се кроз излог сме вршити продаја хлеба купцу који се налази на улици.

Чл. 5. Зид у продавници у висини најмање од 1,60 м. од пода мора бити обојен белом масном бојом. Чл. 6. Тезге за продају хлеба морају бити од тврдог дрвета. Тезге морају увек бити уредне, чисте и свакодневно опране. Чл. 7. Лица која продају хлеб морају бити увек чисто одевена и имати увек чисте руке. Преко одела продавци морају увек носити, док су у продавници, бели мантил, чија дужина мора бити до испод колена. Чл. 8. Хлеб се има продавати само прописно увијен у чисту белу провидну хартију. Чл. 9. У свакој продавници мора бити на видном месту истакнут ценовник хлеба са означењем квалитета, тежине и цене по килограму .