Opštinske novine
Стр. 438 гг=г==±ггГ-1 ' _—— :г^_ = Плафон мора бити над подом најмање 3 м. Плафон и зидови морају бити окречени или белом бојом обојени, а патос од бетона. Под од радионице може бити испод нивоа терена највише један метар. Члан 14. У радионици не сме бити смештен канализациони или нужнички шахт, нити канализационе цеви. Нужник не сме бити непосредно уз радионицу. У свакој радионици мора бити по једна пљуваоница на три радника. Члан 15. Квадратура прозора према квадратури патоса не сме бити мања од једне осмине. Свака радионица мора се проветравати помоћу једног вентилатора. Члан 16. У непосредној близини радионице мора бити једна водоводна чесма са умиваоником, а за сваког радника један чист убрус. Пре почетка рада, као и после употребе клозета, сваки радник дужан је да на овој чесми добро опере руке сапуном, којега увек мора бити код чесме. Сапун набавља сопственик радње. Члан 17. Судови у којима се држи вода за производњу теста, морају бити калајисани, ако су од бакра. Ситно посуђе, оруђе и алат имају бити смештени у орману који мора бити у радионици. Члан 18. Забрањује се употреба бунарске воде за пекарнице у реону где стоји водовод. Свака пекарница која се служи водом бунарском мора свака три месеца слати ту воду на хемијску и бактериолошку анализу у општинску или државну лабораторију, која ће се вршити бесплатно. Члан 19. У радионици мора се налазити справа за сејање брашна. Забрањује се производња хлеба од несејаног брашна. Члан 20. Наћве морају бити исправне, уредне, чисте, сваког дана очишћене и једном недељно орибане, без пукотина и са поклопцем. Забрањује се употреба наћви и пинокота који су изнутра лимом оковани. Тезга, лопате, пинокоти, чаршави за покривање теста и брашна, теразије и друга срества за рад, морају се одржавати у чистом стању. Члан 21. У новоотвореним пекарским радњама мешење теста има се обављати искључиво машинским путем. Казан за мешење мора бити од гуса или калаисан и покривен тулом кад се у њему налази тесто. Члан 22. Радионица мора имати зидни термоме-
— ОНШТИНСКЕ НОВИНЕ тар. Температура у радионици, у хладно време, не сме биТи већа од 26° С. П е ћ Члан 23. Прописи чл. 14 и 15 важе и за простор за пећ. Ако је ложионица у вези са продавницом, ходник који везује ова два одељења, не сме бити ужи од 1,50 м. Висина ходника је исто као и висина осталих одељења. Ложионица мора бити довољно пространа. Члан 24. Код парних пећи ложионица мора бити изолована од осталих одељења. Члан 25. Проветравање се мора вршити у ложионици путем електричног вентилатора. У хладно време температура не сме бити већа од 26" С. Свака ложионица мора имати на зиду један термометар. Члан 26. Хлеб извађен из Фуруне има се оставити у за то направљен раф са полицама, који може бити или у овом оделењу, заштићен чистом завесом, или у нарочито за то намењеном одељењу. Члан 27. Четкице за премазивање хлеба имају се одржавати у највећој чистоћи и држати у стакленој покривеној тегли (где нема за то специјалног апарата). Члан 28. У ложионици има бити смештена машина за завијање хлеба. Пре него се изложи продаји у продавници, хлеб се завија или машином, или руком, у чисту провидну хартију. Продавница и продаја хлеба Члан 29. Продавница мора бити одвојена зидом од осталих просторија, и не сме бити у комуникацији ни са спаваћом собом ни са приватним просторијама. Ако је продавница у истој згради у којој и пећ може бити у вези са фуруном помоћу једног ходника, чија ширина не сме бити мања од 1,50 м. Члан 30. Забрањује се продаја хлеба и сваког другог пецива у неозиданим просторијама, баракама, капијама, на тезгама и отвореним трговима.. Продаја хлеба не сме се вршити по радњама, које нису пекарске или у којима се не продају пекарски продукти. Члан 31. Продавница мора имати најмање 16 м 2 површине и бити приступачна потрошачима. Ако је продавница уз пећ, излог може бити затворен дрвеним капком иза којега се налази застакљен рам, или једноставно стакло. Излог не сме бити отворен нити се кроз из-