Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 605

издала је већи број оброка него је овде означено. То повећање не може никога да изненади. Кујне су добијале требовање за сваки дан до 14 час. прошлог дана то јест за данас требовање је морало стићи јуче најдаље до 14 час. И ако је у свакој кујни организација била савршена, ипак се математички тачно није могао спремити предвиђени број оброка. Да не би испало мање, спремано је увск више, и добро је рађено. Благодарећи томе вишку многе кујне су успеле да издају знатан број оброка преко требовања оним породицама незапослених радника из дотичног краја, које нису могле доћи до прописне легитимације и бонова за исхрану. О тим издатим оброцима преко требовања Централни одбор има податке само од кујне бр. 6 Месног одбора Црвеног крста за кварт Палилулски. У извештају овога одбора стоји да је његова кујна издала преко требовања 1.604 оброка за незапослене и 606 оброка за своје особље, што укупно чини 2.210 оброка. Што се тиче Друштва „Насушни хлеб", његов је рад овде изнесен само у колико се тиче издавања хлебова по упутима Централног одбора. Разумљиво је да је поменуто друштво издавало хлеб београдској сиротињи по своме нахођењу, а вероватно и неким радницима који нису могли добити легитимацију и бон. Али у то се Централни одбор не може упуштати, пошто је друштво целокупну колаборацију са Централним одбором засновало искључиво на својим сретствима. # * * Ово поглавље извештаја не сме се завршити само изнетим констатацијама. Било би, заиста, неправедно не истаћи пожртвовани рад жена и људи који су организовали и на својим плећима носили рад у појединим кујнама. Ко је год обилазио кујне у току њихова рада, увек је наилазио на савршен ред. Знало се ко дежура, ко дели хлеб, ко контролише пуњење порција. Тако што није у стању да створи на брзу руку никаква администрација. Само осећање беде у коју су запали незапослени, поштовање тих људи које је виша сила дотерала у кујну, а не њихова кривица, једно дубоко осећање дужности према члановима друштва баченим у невољу привредном кризом, могли су дати резултате, који су горе изнесени. Ређати овде имена било би излишно. Али не констатовати, макар у неколико речи, факат који изазива дивљење и улива наду, био би грех. 3 — ЗАКЉУЧАК После овог излагања Централни одбор може бити задовољан постигнутим резултатима. Управо, у границама постојећих могућности, дат је максималан ефекат. Са те стране посматран, Централни одбор је показао,

бар за Београд, благодети координованог рада између разних организација и установа. У његовој делатности од почетка до краја постојао је само тачно одређен циљ и добра воља свих учесника у раду. Никаква ригурозна правила нису спутавала његову акцију. Биле су одлуке виших органа и извођење тих одлука од стране нижих. Пленум је давао директиву у основним линијама, ужи одбор је одлуке детаљисао, а претседништво их је спроводило у дело. И до данас између та три органа Централног одбора није било неспоразума. Значи, да је на случају Централног одбора опробана тедна нова метода рада коју би у будуће требали да имају у виду сви који се интеоесују за хумано-социјални рад сваке врсте. Обим рада Централног одбора обележен је прибављеним сретствима. Преко те границе није се могло даље ићи. Са 235.982 издата оброка и 67.759 подељених хлебова, неоспорно, последице беспослице знатно су ублажене. Али не треба заборавити да су те цифре, ма како оне импозантне биле, ипак недовољне. Један велики део незапослених трпео је последице глади, упркос акције Централног одбора. Већ је у току излагања у овом извештају констатовано, како је огромна навала била на шалтер за издавање бонова и легитимација. У неколико случајева морала се тражити и интервенција полиције. То је најочитији доказ да је Централни одбор успео да задовољи само један део потребе. Ако више није учинио то је само зато што није располагао са већим сретствима. Претседник, Милутин А. Петровић, с. р. Потпретседник, Д-р Лука Ристић, с. р. Секретари: Д-р Ђура Ђуровић, с. р. Лука Павићевић, с. р. Благајник, Наталија Д-ра Смиљанића, с. р.

ПРИЛОЗИ I ЗАПИСНИК Седнице пленума Централног одбора за помагање незапослених радника и намештеника одржане 7 јула 1933 године у 17 часова у одборској сали Општине града Београда са следећим дневним редом: 1. — Подношење извештаја о раду Централног одбора; 2. — Ликвидација Центрланог одбора; 3. — Евентуалије.